ANIA STARMACH

Clafoutis z czereśniami

4Ilość osób
40 minCzas przygotowania
Wegetariańskie
Ania Starmach

Ulubiony deser francuskich mam! Przygotowuje się go tak prosto, jak ciasto na naleśniki, więc na pewno przygotujesz go bez żadnego problemu.

– Ania Starmach

Co kupić?

  • 500 g czereśni bez pestek (lub innych owoców: malin, truskawek, borówek)
  • 125 g mąki
  • 100 g cukru
  • 300 ml mleka
  • 3 jajka
  • masło do wysmarowania formy
  • szczypta soli
  • Dodatkowo
  • cukier puder do posypania

Jak przygotować?

  1. Czereśnie wymieszaj z połową cukru, odstaw.

  2. Jajka ubij rózgą lub widelcem na jajecznicę.

  3. Do jajek dodawaj stopniowo pozostały cukier, mąkę, mleko, sól.

  4. Owoce przełóż do okrągłej ceramicznej foremki wysmarowanej masłem. Dodaj masę przygotowaną z jajek, cukru, mąki, mleka i soli.

  5. Zapiekaj około 35 minut w temperaturze 180 stopni.

  6. Jedz na ciepło lub na zimno, przed podaniem możesz posypać deser cukrem pudrem.

Wskazówki:

Metodę na szybkie drylowanie owoców znajdziesz tutaj.

Komentarze

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany.

Małgorzata

Aniu czy może być silikonowa forma czy koniecznie ceramiczna ?

Ania Starmach

lepiej ceramiczna, może być też zwykła tortownica. Sylikonowa forma może „nie utrzymać” dośc płynnej masy!

Kamila

Uwielbiam to ciasto w zimowej wersji z jabłkami, gruszkami i cynamonem :)

Ania Starmach

oj tak tak!

Ewa

Dzień dobry ;) Pani Aniu a mogą być inne owoce czy tylko wiśnie? Pozdrawiam

Ania Starmach

prawie każde owoce się nadają: wiśnie, morele, truskawki, maliny, jabłka, gruszki, brzoskwinie….

Anna

Podejmujemy wyzwanie ;o) idę po wisienki i działamy z córami ;o)

Anna

Ciasto było pyszne, nawet nie zdążyło ostygnąć – dziewczynki zużyły do tego całą bitą śmietanę, no ale cóż…same upiekły, to i prawie całe same zjadły ;o)

Ania Starmach

trzymma kciuki!

Trwa ładowanie...