Co kupić?
- 500 g czereśni bez pestek (lub innych owoców: malin, truskawek, borówek)
- 125 g mąki
- 100 g cukru
- 300 ml mleka
- 3 jajka
- masło do wysmarowania formy
- szczypta soli
- Dodatkowo
- cukier puder do posypania
Jak przygotować?
Jajka ubij rózgą lub widelcem na jajecznicę.
Zapiekaj około 35 minut w temperaturze 180 stopni.
Jedz na ciepło lub na zimno, przed podaniem możesz posypać deser cukrem pudrem.
Komentarze
Małgorzata
Aniu czy może być silikonowa forma czy koniecznie ceramiczna ?
Ania Starmach
lepiej ceramiczna, może być też zwykła tortownica. Sylikonowa forma może „nie utrzymać” dośc płynnej masy!
Kamila
Uwielbiam to ciasto w zimowej wersji z jabłkami, gruszkami i cynamonem :)
Ania Starmach
oj tak tak!
Ewa
Dzień dobry ;) Pani Aniu a mogą być inne owoce czy tylko wiśnie? Pozdrawiam
Ania Starmach
prawie każde owoce się nadają: wiśnie, morele, truskawki, maliny, jabłka, gruszki, brzoskwinie….
Anna
Podejmujemy wyzwanie ;o) idę po wisienki i działamy z córami ;o)
Anna
Ciasto było pyszne, nawet nie zdążyło ostygnąć – dziewczynki zużyły do tego całą bitą śmietanę, no ale cóż…same upiekły, to i prawie całe same zjadły ;o)
Ania Starmach
trzymma kciuki!