ANIA STARMACH

Chili con carne

4
Ilość osób
50 min
Czas przygotowania
Bezglutenowe
Bez laktozy
Ania Starmach

Tradycyjna, meksykańska potrawa, która zaskoczy Cię swoim intensywnym smakiem.

– Ania Starmach

Co kupić?

  • 500 g mielonej wołowiny
  • 500 ml passaty pomidorowej (lub 2 puszki krojonych pomidorów)
  • 200 ml wody
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka kukurydzy (lub 2 kolby ugotowanej kukurydzy)
  • 1 cebula
  • 1 duża szczypta: chili, pieprzu cayenne, słodkiej papryki, ostrej papryki, oregano, kminu rzymskiego
  • 2 czerwone papryki
  • 2 łyżki oliwy
  • 3 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz

Jak przygotować?

  1. Cebulę i czosnek posiekaj, przysmaż na oliwie.

  2. Po 2 minutach dodaj wszystkie przyprawy i mięso, smaż na dużym ogniu do momentu, aż mięso zmieni kolor.

  3. Dodaj passatę pomidorową i wodę.

  4. Paprykę pokrój w drobną kostkę i dodaj do garnka z mięsem.

  5. Gotuj około 20–30 minut.

  6. Dodaj odsączoną fasolę, kukurydzę, gotuj przez 10 minut. Dopraw do smaku.

  7. Możesz podać z ziemniakami, ryżem albo guacamole.

Pobierz przepis

Komentarze

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany.

lolololol

Tradycyjna meksykańska potrawa? Zastanawiam się, od kiedy. Chili con carne wymyślili mieszkańcy Teksasu. To tradycyjna amerykańska potrawa.

dominika123

Chili con carne robiłam pierwszy raz i wyszło bardzo dobre. Świetny przepis

Kamil

Robię dosyć często konkretny przepis = konkretne danie

Chili con carne

Dominika

Wyszło genialne!

Sandra

Konkurs Same Pyszności

Chili con carne

Kaludia

Konkurs Same pyszności !

Chili con carne

Kaludia

Konkurs same pyszności!

magdow

Konkurs Same pyszności

Chili con carne

Ola

Konkurs Same Pyszności. :-)

Chili con carne

alaoko1

Konkurs Same pyszności!

Chili con carne
Trwa ładowanie...