ANIA STARMACH

Chili con carne

4Ilość osób
50 minCzas przygotowania
Bezglutenowe
Bez laktozy
Ania Starmach

Tradycyjna, meksykańska potrawa, która zaskoczy Cię swoim intensywnym smakiem.

– Ania Starmach

Co kupić?

  • 500 g mielonej wołowiny
  • 500 ml passaty pomidorowej (lub 2 puszki krojonych pomidorów)
  • 200 ml wody
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka kukurydzy (lub 2 kolby ugotowanej kukurydzy)
  • 1 cebula
  • 1 duża szczypta: chili, pieprzu cayenne, słodkiej papryki, ostrej papryki, oregano, kminu rzymskiego
  • 2 czerwone papryki
  • 2 łyżki oliwy
  • 3 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz

Jak przygotować?

  1. Cebulę i czosnek posiekaj, przysmaż na oliwie.

  2. Po 2 minutach dodaj wszystkie przyprawy i mięso, smaż na dużym ogniu do momentu, aż mięso zmieni kolor.

  3. Dodaj passatę pomidorową i wodę.

  4. Paprykę pokrój w drobną kostkę i dodaj do garnka z mięsem.

  5. Gotuj około 20–30 minut.

  6. Dodaj odsączoną fasolę, kukurydzę, gotuj przez 10 minut. Dopraw do smaku.

  7. Możesz podać z ziemniakami, ryżem albo guacamole.

Komentarze

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany.

Aga

Pierwszy raz robiłam to danie i wyszło przepyszne. Cała rodzina się zajadala :) zapisuję do ulubionych :)

Joanna Grzyb

Super przepis ! Wyszło przepysznie

lolololol

Tradycyjna meksykańska potrawa? Zastanawiam się, od kiedy. Chili con carne wymyślili mieszkańcy Teksasu. To tradycyjna amerykańska potrawa.

dominika123

Chili con carne robiłam pierwszy raz i wyszło bardzo dobre. Świetny przepis

Kamil

Robię dosyć często konkretny przepis = konkretne danie

Chili con carne

Dominika

Wyszło genialne!

Sandra

Konkurs Same Pyszności

Chili con carne

Kaludia

Konkurs Same pyszności !

Chili con carne

Kaludia

Konkurs same pyszności!

magdow

Konkurs Same pyszności

Chili con carne
Trwa ładowanie...