ANIA STARMACH

Chili con carne

4
Ilość osób
50 min
Czas przygotowania
Bezglutenowe
Bez laktozy
Ania Starmach

Tradycyjna, meksykańska potrawa, która zaskoczy Cię swoim intensywnym smakiem.

– Ania Starmach

Co kupić?

  • 500 g mielonej wołowiny
  • 500 ml passaty pomidorowej (lub 2 puszki krojonych pomidorów)
  • 200 ml wody
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka kukurydzy (lub 2 kolby ugotowanej kukurydzy)
  • 1 cebula
  • 1 duża szczypta: chili, pieprzu cayenne, słodkiej papryki, ostrej papryki, oregano, kminu rzymskiego
  • 2 czerwone papryki
  • 2 łyżki oliwy
  • 3 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz

Jak przygotować?

  1. Cebulę i czosnek posiekaj, przysmaż na oliwie.

  2. Po 2 minutach dodaj wszystkie przyprawy i mięso, smaż na dużym ogniu do momentu, aż mięso zmieni kolor.

  3. Dodaj passatę pomidorową i wodę.

  4. Paprykę pokrój w drobną kostkę i dodaj do garnka z mięsem.

  5. Gotuj około 20–30 minut.

  6. Dodaj odsączoną fasolę, kukurydzę, gotuj przez 10 minut. Dopraw do smaku.

  7. Możesz podać z ziemniakami, ryżem albo guacamole.

Pobierz przepis

Komentarze

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany.

dominika123

Chili con carne robiłam pierwszy raz i wyszło bardzo dobre. Świetny przepis

Kamil

Robię dosyć często konkretny przepis = konkretne danie

Chili con carne

Dominika

Wyszło genialne!

Sandra

Konkurs Same Pyszności

Chili con carne

Kaludia

Konkurs Same pyszności !

Chili con carne

Kaludia

Konkurs same pyszności!

magdow

Konkurs Same pyszności

Chili con carne

Ola

Konkurs Same Pyszności. :-)

Chili con carne

alaoko1

Konkurs Same pyszności!

Chili con carne

aleksandra_krywult

Witam Pani Aniu :) bardzo lubię Chili con carne i bardzo często gości u mnie w domu – szybko się robi i można podawać na różne sposoby. Wykonanie bardzo podobne, tylko u mnie w podwójnej ilości :) Różnica polega na tym, że do zestawu przypraw u siebie wprowadziłam cynamon, kakao extra ciemne oraz brązowy cukier (większa szczypta, na tzw. "oko") – nieziemsko podbija smak potrawy :) polecam spróbować. Pozdrawiam serdecznie

Trwa ładowanie...