Co kupić?
- 500 g mielonej wołowiny
- 500 ml passaty pomidorowej (lub 2 puszki krojonych pomidorów)
- 200 ml wody
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 puszka kukurydzy (lub 2 kolby ugotowanej kukurydzy)
- 1 cebula
- 1 duża szczypta: chili, pieprzu cayenne, słodkiej papryki, ostrej papryki, oregano, kminu rzymskiego
- 2 czerwone papryki
- 2 łyżki oliwy
- 3 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
Jak przygotować?
Cebulę i czosnek posiekaj, przysmaż na oliwie.
i mięso, smaż na dużym ogniu do momentu, aż mięso zmieni kolor.
Paprykę pokrój w drobną kostkę i dodaj do garnka z mięsem.
Gotuj około 20–30 minut.
, gotuj przez 10 minut. Dopraw do smaku.
Możesz podać z ziemniakami, ryżem albo guacamole.
Komentarze
claudiaagogolewski
fajnie, ale chili to ani tradycyjne ani meksykanskie danie, warto znac takie szczegóły
agnieszkamakowiec
Pierwszy raz w życiu je zrobiłam. Pamiętam ze na studiach często je jadłam. Polecam przepis!!!
patricia
Witam jakiej pojemnosci maja byc puszki pomidorow ?
misterni
Z całym szacunkiem, ale jaka woda? Mięso powinno być siekane, nie mielone. Kukurydza w puszce, to jakieś nieporozumienie. Potrawę dusimy około 2 godzin, im dłużej, tym lepiej. Do podania używamy też świeżej kolendry i limonki.
Justyna
Bardzo dobre i proste w wykonaniu ?
Aga
Pierwszy raz robiłam to danie i wyszło przepyszne. Cała rodzina się zajadala :) zapisuję do ulubionych :)
Joanna Grzyb
Super przepis ! Wyszło przepysznie
lolololol
Tradycyjna meksykańska potrawa? Zastanawiam się, od kiedy. Chili con carne wymyślili mieszkańcy Teksasu. To tradycyjna amerykańska potrawa.
mateuszmrozinski
To, ze wymyslili Amerykanie de dyskwalifikuje jej jako tradycyjnej potrawy Meksykanskiej. My tez mamy rosyjska salatke, barszcz ukrainski, czy tez pierogi ruskie w naszych tradycyjnych potrawach. Czytaj ze zrozumieniem…
dominika123
Chili con carne robiłam pierwszy raz i wyszło bardzo dobre. Świetny przepis
Kamil
Robię dosyć często konkretny przepis = konkretne danie