ANIA STARMACH

Makaron z pesto

4Ilość osób
25 minCzas przygotowania
Bez laktozy
Wegetariańskie
Ania Starmach

Soczyście zielona bazylia zniewala nie tylko zapachem, ale i smakiem. Aromat pesto pozwoli Ci skosztować odrobiny lata, kiedy tylko zechcesz.

– Ania Starmach

Co kupić?

  • 300 g makaronu
  • 1 doniczka bazylii (3 garści)
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 80 ml oliwy z oliwek
  • 30 g orzeszków piniowych
  • 20 g tartego parmezanu
  • sól, pieprz

Jak przygotować?

  1. Rozgrzej patelnię, wrzuć na nią orzeszki piniowe i podpraż je przez kilka minut, aż delikatnie się zarumienią.

  2. Przełóż orzeszki do wysokiego naczynia, dodaj do nich oliwę z oliwek, bazylię, parmezan, czosnek, sok z cytryny oraz odrobinę soli i pieprzu.

  3. Za pomocą blendera zmiksuj całość na gładki sos, dopraw do smaku. Jeśli sos jest za gęsty – dodaj więcej oliwy, jeżeli za rzadki – dodaj bazylię lub parmezan.

  4. Makaron ugotuj al dente. Wymieszaj z sosem i podawaj.

Wskazówki:

Poradę, jak przygotować pesto, znajdziesz także tutaj.

Komentarze

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany.

Monika

Podkrecilam smak suszonymi pomidorkami.

Makaron z pesto

martyna_17

Konkurs Same Pyszności!

Makaron z pesto

Agnieszka

Konkurs Same Pyszności! Mój makaron z pesto wzbogaciłam żółtym kabaczkiem 😉😉 jest super!

Makaron z pesto

Mangha

Pesto coś pysznego i szybkiego!
Jestem nim oczarowana Pani Aniu. Zawsze bałam się zrobić własne pesto a okazało się że można to zrobić prosto, szybko i przede wszystkim smacznie!

Dziękuję za naprawdę fajny przepis dla zabieganych, pracujących i chcących jeść coś "nie kupnego" =]

Tomasz Koziana

Pesto pyszne! W końcu nauczyłem się je robić sam ;) ;)

Makaron z pesto
Trwa ładowanie...