ANIA STARMACH

Gruszkowa tarta tatin

6Ilość osób
70 minCzas przygotowania
Ania Starmach

Odwrócona tarta z gruszkami oraz aromatycznym dodatkiem cynamonu i skórki z cytryny zachwyca smakiem. A jaka prosta w wykonaniu!

– Ania Starmach

Co kupić?

  • 7 gruszek
  • pół łyżeczki cynamonu
  • otarta skórka z połowy cytryny
  • 0.5 szklanki cukru
  • 6 łyżek masła
  • Ciasto kruche:
  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g masła pokrojonego
  • 2 łyżki cukru
  • 2 żółtka

Jak przygotować?

  1. Gruszki obierz, przekrój i pozbądź się gniazd nasiennych.

  2. Na głębokiej patelni rozpuść masło, dodaj cukier, podgrzewaj do uzyskania jasnozłotego karmelu. Następnie dodaj skórkę cytrynową i cynamon.

  3. Do karmelu wrzuć gruszki, podgrzewaj około 10 minut.

  4. Gruszki razem z karmelem przełóż na dno formy do tarty.

  5. Ciasto kruche
  6. Aby przygotować ciasto, wymieszaj (ręcznie lub przy użyciu robota kuchennego) wszystkie składniki. Ważne, aby masło było zimne i pokrojone w niewielkie kawałki.

  7. Ciasto rozwałkuj.

  8. Rozwałkowane ciasto połóż na gruszkach, dociśnij brzegi.

  9. Tartę włóż na 30 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni.

  10. Po upieczeniu odczekaj 10 minut. Po tym czasie przyłóż duży talerz do formy i odwróć ją tak, aby gruszki znajdowały się na dnie pod ciastem.

Wskazówki:

Sprawdź też, jak zrobić karmel.

Komentarze

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany.
Nikt jeszcze nie skomentował tego przepisu.
Trwa ładowanie...