Co kupić?
- 400 g kiszonej kapusty
- 80 g pieczarek
- 40 g suszonych grzybów
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju
- 1 l wody
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 jajko
- sól, pieprz
Jak przygotować?
Kapustę zalej wodą i gotuj na małym ogniu około 2,5 – 3 godzin.
Grzyby mocz przynajmniej przez 2 godziny w wodzie, po czym odcedź je, zalej niewielką ilością świeżej wody i gotuj przez mniej więcej godzinę.
Ugotowaną i odcedzoną kapustę oraz grzyby drobno posiekaj.
Cebulę i pieczarki drobno pokrój, przysmaż na oleju, gdy puszczą sok, dodaj do nich kapustę i grzyby. Całość wymieszaj, dopraw solą i pieprzem do smaku.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 190 stopni.
Arkusz ciasta francuskiego podziel, wzdłuż krótszej krawędzi, na 3 równe części. Pośrodku każdej z nich rozłóż na całej długości nadzienie z kapusty i grzybów, zostawiając po bokach miejsce na sklejenie ciasta.
Ciasto zwiń w rulon, w miejscu sklejenia posmaruj je roztrzepanym jajkiem i mocno dociśnij.
Rulon pokrój na małe kapuśniaczki (1 rulon – ok. 3–4 kapuśniaczków).
Układaj je na blasze sklejeniem do dołu, aby nie rozkleiły się podczas pieczenia. Blachę włóż na 20 minut do rozgrzanego piekarnika.
Komentarze
Jay Solka
Niewinna nazwa… Barszcz i kapuśniaczki zajęły cały dzień… Ale nie zaluje.
o.Miron
Zastanawiam się od kiedy ciasto francuskie jest bezglutenowe?
OlaB
Witam Pani Aniu, czy do tego przepisu zamiast grzybów suszonych można użyć mrożonych?
Natalia
Dzień dobry, czy takie kapuśniaczki nadają się do zamrożenia?