Co kupić?
- 1 kg karkówki
- 6 ziemniaków
- Marynata
- 3 łyżki miodu
- 3 łyżki oliwy
- 3 łyżki musztardy
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 2 zmiażdżone ząbki czosnku
- 1 gałązka posiekanego rozmarynu
Jak przygotować?
Składniki marynaty wymieszaj.
Karkówkę lekko rozbij tłuczkiem do mięsa.
Mięso przełóż do miski, zalej marynatą, schowaj na noc do lodówki.
Godzinę przed planowanym grillowaniem, wyjmij mięso z lodówki, połóż je na grilla. Grilluj przez kilka minut z każdej strony (czas zależy od temperatury grilla i grubości kawałka).
Ziemniaki gotuj około 20 minut w osolonej wodzie, następnie przekrój na ćwiartki i grilluj przez 10 minut.
Gotową karkówkę podawaj z podpieczonymi ziemniakami!
Komentarze
Karczek
A co z solą i pieprzem ?
EwelinaC
Czy karkówka będzie równie smaczna upieczona w piekarniku?
Dorota
Konkurs Same pyszności!
Anna
Czy z racji tego, że pora grillowania się skończyła, mogę zrobić karkówkę na patelni grillowej? Wyjdzie równie dobre? pozdrawiam:)
anusw
Czego można użyć zamiast rozmarynu?
kroczek
Świetny i prosty przepis, wypróbuję w weekend! :)
Ania Starmach
Karkówka idealna na grilla! Wypróbuj koniecznie!