Co kupić?
- Kebab
- 600 g mielonej jagnięciny (najlepiej z łopatki)
- 1 ząbek czosnku
- natka pietruszki
- oliwa z oliwek
- kumin mielony
- cynamon
- słodka i ostra papryka
- kurkuma
- sól, pieprz
- Sos
- 250 ml gęstego jogurtu naturalnego
- 1 ząbek czosnku
- 1 mała papryczka chili
- 1 mała czerwona cebula
- sok z cytryny
- garść świeżej mięty
- pestki granatu
Jak przygotować?
W dużej misce wymieszaj mięso z posiekaną pietruszką, kilkoma łyżkami oliwy z oliwek i zmiażdżonym czosnkiem. Dodaj po dużej szczypcie każdej z przypraw, dopraw solą i pieprzem.
, grilluj na patelni przez kilka minut z każdej strony.
Aby przygotować sos, zmiksuj jogurt z czosnkiem, sokiem z cytryny, chili i miętą. Wymieszaj z posiekaną cebulą i pestkami granatu.
Komentarze