ANIA STARMACH

Kebab jagnięcy i sos miętowy

4Ilość osób
40 minCzas przygotowania
Bezglutenowe
Ania Starmach

Jagnięcina według tego przepisu zaskoczy Cię delikatnym smakiem i niepowtarzalnym zapachem.

– Ania Starmach

Co kupić?

  • Kebab
  • 600 g mielonej jagnięciny (najlepiej z łopatki)
  • 1 ząbek czosnku
  • natka pietruszki
  • oliwa z oliwek
  • kumin mielony
  • cynamon
  • słodka i ostra papryka
  • kurkuma
  • sól, pieprz
  • Sos
  • 250 ml gęstego jogurtu naturalnego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mała papryczka chili
  • 1 mała czerwona cebula
  • sok z cytryny
  • garść świeżej mięty
  • pestki granatu

Jak przygotować?

  1. W dużej misce wymieszaj mięso z posiekaną pietruszką, kilkoma łyżkami oliwy z oliwek i zmiażdżonym czosnkiem. Dodaj po dużej szczypcie każdej z przypraw, dopraw solą i pieprzem.

  2. Mięso nakładaj na patyczki do szaszłyków, grilluj na patelni przez kilka minut z każdej strony.

  3. Aby przygotować sos, zmiksuj jogurt z czosnkiem, sokiem z cytryny, chili i miętą. Wymieszaj z posiekaną cebulą i pestkami granatu.

Komentarze

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany.
Nikt jeszcze nie skomentował tego przepisu.
Trwa ładowanie...