Co kupić?
- 700 g kiszonej kapusty
- 400 g grochu
- 2 cebule
- 2 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 1 pełna łyżeczka majeranku
- 2 g łyżeczki kminku (całego)
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz
Jak przygotować?
(woda powinna wystawać kilka centymetrów ponad poziom grochu) i odstaw na 10 – 12 godzin.
Po tym czasie wodę odlej,
i gotuj groch na małym ogniu przez około 40 – 50 minut (aż będzie miękki, może się lekko rozpadać). Po ugotowaniu odcedź.Kapustę przepłucz pod zimną, bieżącą wodą, odciśnij,
., zalej szklanką wody, dodaj liście laurowe, ziele angielskie, kminek i gotuj około godziny, po ugotowaniu odcedź.
Cebule obierz,
, przysmaż na łyżce masła i dodaj do kapusty.Ugotowaną kapustę wymieszaj z miękkim grochem,
, dopraw do smaku.
Komentarze
Anna
Dzień dobry, ile dni wcześniej można przygotować tę potrawę. Albo czy można ją mrozić, wekować?
Radosław
Można mrozić. Najlepiej kilka dni przed. Dzisiaj będzie w sam raz.