ANIA STARMACH

Kokosanki

4Ilość osób
30 minCzas przygotowania
Wegetariańskie
Ania Starmach

Kruche na zewnątrz i miękkie w środku – kokosanki, które smakują wyśmienicie.

– Ania Starmach

Co kupić?

  • 200 g wiórków kokosowych
  • 150 g cukru
  • 60 g masła
  • 4 białka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka soku z cytryny

Jak przygotować?

  1. Masło podgrzewaj, dodaj 100 g cukru. Podgrzewaj i poczekaj, aż się rozpuści.

  2. Do masła dodaj wiórki kokosowe, wymieszaj. Ostudź masę.

  3. Białka ubij na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaj pozostały cukier (50 gramów), sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną.

  4. Połowę piany wymieszaj delikatnie z kokosem, stopniowo dodawaj pozostałą pianę.

  5. Małą łyżeczką nakładaj niewielkie porcje masy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

  6. Piecz 16–18 minut w temperaturze 180 stopni.

Komentarze

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany.

Sylwia

Wypróbowane wielokrotnie. Przepyszne jeszcze przed upieczeniu. Znikają z talerza błyskawicznie!

kocham_swieta67

Kokosanki palce lizac?

kocham_swieta67

Pani Aniu a zna może Pani dobry przepis na ciasteczka marcepanowe z ziemniaków?

Trwa ładowanie...