ANIA STARMACH

Kompot z rabarbaru

4Ilość osób
15 minCzas przygotowania
Ania Starmach

Doskonały na gorące dni, orzeźwia i jest świetną alternatywą dla soków czy napojów.

– Ania Starmach

Co kupić?

  • 500 g rabarbaru
  • 150 g cukru
  • 1.5 l wody
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • świeże truskawki i mięta do podania

Jak przygotować?

  1. Rabarbar dokładnie umyj, odkrój zgrubiałe końcówki i liście, te nie będą Ci już potrzebne.

  2. Rabarbar pokrój w cienkie plastry.

  3. Do garnka wrzuć rabarbar, sok z cytryny i cukier. Smaż przez kilka minut, aż cukier się podgrzeje, a rabarbar zacznie puszczać sok.

  4. Do rabarbaru dodaj wodę, zagotuj, a następnie podgrzewaj jeszcze przez kilka minut.

  5. Kompot wystudź.

  6. Tuż przed podaniem możesz dodać świeże truskawki, miętę i kostki lodu.

Komentarze

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany.

kamilamarciniak

Cudowny przepis, kompot przepyszny. Zastanawiam się, czy można zrobić więcej i zamknąć w sloikach. Ile taki kompot może przetrwać?

Żaneta

Kompot gotowy, delikatnie słodko- kwaśny. Smak dzieciństwa,który z radością mogę przekazać córeczce?

Ania Starmach

Tak! pijmy więcej kompotów a mniej soków z kartonu! :) jak za dawnych lat! pozdrawiam!

Trwa ładowanie...