ANIA STARMACH

Kotleciki z polędwiczek wieprzowych

3Ilość osób
45 minCzas przygotowania
Bezglutenowe
Ania Starmach

Pomysł na szybki obiad – delikatne i pachnące polędwiczki w towarzystwie zielonego pieprzu to propozycja, która zawsze smakuje.

– Ania Starmach

Co kupić?

  • Ziemniaki
  • 500 g ziemniaków
  • 100 g pomidorków koktajlowych
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz
  • Kotleciki
  • 1 szt polędwiczki wieprzowej
  • Sos pieprzowy
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 0.5 szklanki wytrawnego białego wina
  • 0.5 słoiczka zielonego pieprzu w zalewie
  • 1 łyżka musztardy

Jak przygotować?

  1. Ziemniaki
  2. Piekarnik rozgrzej do temperatury 190 stopni C.

  3. Ziemniaki dokładnie umyj i pokrój w ćwiartki. Wrzuć je do wrzątku i gotuj około 10–15 minut. Następnie przełóż do żaroodpornej formy, dodaj przekrojone pomidorki, czosnek i posiekany tymianek.

  4. Dopraw solą i pieprzem, polej obficie oliwą z oliwek i wstaw do piekarnika na 15-20 minut.

  5. Kotleciki
  6. Polędwiczkę wieprzową pokrój na mniejsze kawałki (3–4 lub 4–6 w zależności od wielkości polędwiczki). Obsyp je solą i pieprzem, lekko spłaszcz dłonią i smaż na patelni przez kilka minut z każdej strony. Po usmażeniu pozwól mięsu odpocząć przez kilka minut.

  7. Sos pieprzowy
  8. Przygotuj sos pieprzowy: na patelnię, na której smażyłeś mięso, wlej wino, dodaj zielony pieprz. Gdy alkohol odparuje, dodaj śmietankę i podgrzewaj, aż sos zgęstnieje.

  9. Gotowym sosem polej polędwiczki i pieczone ziemniaki.

Komentarze

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany.

Emilia

Robilam rowniez dzisiaj wlasnie leze i odpoczywam. To bylo miodzio!!!!:)

Trwa ładowanie...