Co kupić?
- 300 g mielonej cielęciny
- 200 g mielonej wieprzowiny
- 1 mała cebula
- 1 mała, sucha bułka
- 1 jajko
- 5 łyżek bułki tartej
- 0.5 szklanki mleka
- sól, pieprz
- olej do smażenia
- ziemniaki i buraczki do podania – w tym towarzystwie kotlety smakują najlepiej
Jak przygotować?
Cebulę drobno pokrój, przysmaż na odrobinie oleju lub masła.
Bułkę namaczaj w mleku przez około 10–15 minut.
Dodaj cebulę, sól, pieprz. Wyrabiaj ręką, aż masa mięsna wchłonie mleko i idealnie połączy się z bułką.
Smaż na rozgrzanym oleju (jeśli nie chcesz, aby kotlety były zbyt tłuste lub boisz się, że je przypalisz, możesz zaraz po obsmażeniu z obu stron przełożyć je do naczynia żaroodpornego i do piekarnika o temperaturze 160 stopni na 12–15 minut).
Podawaj z ziemniaczkami i burakami.
Komentarze
Anonim
Wszystko pieknie ladnie a gdzie Pani dodala jajko ? W przepisie brakuje momentu w ktory jako zostalo dodane do dania
magdalenagrabowiecka
Nie przepadam za takimi kotletami a te wyszly suuuper- mega mieciutkie w srodku a chrupkie na zewnątrz. Dziekuje za przepis!
adamjurkiewicz
Bardzo dobre, na pewno zrobię je ponownie :)
Agnes28
Pyszne!!! Dziś robiłam na obiad, dzieci wzięły dokładkę :-)
magdow
Konkurs Same pyszności!