Co kupić?
- 2 pęczki białych szparagów
- 4 kromki chleba razowego
- 700 ml bulionu warzywnego
- 200 ml śmietanki kremówki
- 1 mała biała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz
Jak przygotować?
Cebulę i dwa ząbki czosnku posiekaj.
Szparagi obierz, odłam zdrewniałe końcówki i pokrój na mniejsze kawałki.
Czosnek i cebulę przysmaż na maśle, dodaj szparagi (oprócz główek). Smaż przez chwilę. Dolej bulion (przepis na bulion znajdziesz tutaj), zagotuj, a następnie podgrzewaj przez kilka minut, aż szparagi zmiękną.
Całość zmiksuj blenderem.
Do zmiksowanej zupy dodaj śmietankę i główki szparagów, zupę ponownie zagotuj. Dopraw do smaku i gotowe!
Krem podawaj z grzankami.
Komentarze
PanizLasek
Zrobiłam wczoraj, wyszło przepyszne! W ogóle nie gorzkie. Posypałam dymką, do środka wkroiłam trochę szynki wędzonej. Na pewno ten przepis wejdzie na stałe do mojej kuchni. Rodzina zachwycona, ja też.
Ania Starmach
wspaniale! warto korzystać z sezonu szparagowego :)
joannabuczek
Przepis sprawdziłam z przekory i niestety tak jak przypuszczałam krem wyszedł gorzki, co jest bardzo charakterystyczne dla szparag. Myśle ze należy przepis doprecyzować. Szparagi należy wcześniej zalać zimną wodą obgotować i odcedzić a następnie zalać bulionem i gotować do miękkości. Można tez szparagi wcześniej namoczyć z solą lub kromka chleba czy też ziemniakiem (nie próbowałam ) bo zawsze obgotowuję …
paulina gda
Dziś będę robić pierwszy raz:)
Jago
Czy zamiast śmietanki mogę użyć pełnotłustego mleczka kokosowego?
Czy bardzo zmieni to smak?
Krem wygląda i zapowiada się pysznie! :)
Ula
To przepis na 3 os. Ja chce na 12os muszę wszystko razy 4?
Łukasz
dodałem jeszcze szczypiorek, wyszło pysznie ;)
Ania Starmach
dobry pomysł!