ANIA STARMACH

Krem z białych szparagów z grzankami

3Ilość osób
30 minCzas przygotowania
Ania Starmach

Niezwykle delikatny krem ze szparagów, którego po prostu musisz spróbować! To prawdziwy, sezonowy rarytas.

– Ania Starmach

Co kupić?

  • 2 pęczki białych szparagów
  • 4 kromki chleba razowego
  • 700 ml bulionu warzywnego
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 1 mała biała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz

Jak przygotować?

  1. Cebulę i dwa ząbki czosnku posiekaj.

  2. Szparagi obierz, odłam zdrewniałe końcówki i pokrój na mniejsze kawałki. Główki szparagów zachowaj.

  3. Czosnek i cebulę przysmaż na maśle, dodaj szparagi (oprócz główek). Smaż przez chwilę. Dolej bulion (przepis na bulion znajdziesz tutaj), zagotuj, a następnie podgrzewaj przez kilka minut, aż szparagi zmiękną.

  4. Całość zmiksuj blenderem.

  5. Do zmiksowanej zupy dodaj śmietankę i główki szparagów, zupę ponownie zagotuj. Dopraw do smaku i gotowe!

  6. Chleb pokrój kostkę, przysmaż na maśle.

  7. Krem podawaj z grzankami.

Komentarze

Możliwość komentowania jest wyłączona.
Trwa ładowanie...