ANIA STARMACH

Kurczak w czerwonym winie

2Ilość osób
60 minCzas przygotowania
Ania Starmach

Czerwone wino znakomicie podkreśla smak potrawy. Kurczak w tym wydaniu jest wyjątkowo delikatny i aromatyczny.

– Ania Starmach

Co kupić?

  • Ziemniaczane gratin
  • 300 g ziemniaków
  • 100 ml śmietanki kremówki (30% lub 36%)
  • 50 ml mleka
  • 50 g twardego żółtego sera
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 gałązka rozmarynu
  • sól
  • Kurczak
  • 1 podwójna pierś kurczaka
  • 50 g wędzonego boczku
  • 150 g pieczarek
  • 300 ml wytrawnego czerwonego wina
  • 300 ml bulionu (lub rosołu z poprzedniego dnia)
  • 3 marchewki
  • 3 szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 gałązki tymianku
  • 1 łyżka mąki
  • oliwa z oliwek

Jak przygotować?

  1. Ziemniaczane gratin
  2. Śmietankę zagotuj z mlekiem, ząbkiem czosnku, rozmarynem oraz szczyptą soli.

  3. Ziemniaki pokrój w cienkie plasterki (możesz użyć tarki do warzyw zwanej „mandoliną").

  4. Pokrojone ziemniaki zagotuj w śmietance, przełóż do naczynia żaroodpornego i posyp startym żółtym serem.

  5. Zapiekaj 40–45 minut w temperaturze 190 stopni.

  6. Kurczak
  7. Kurczaka i boczek pokrój w paseczki, marchewkę w plasterki, a czosnek i szalotkę posiekaj.

  8. Rozgrzej patelnię, wrzuć na nią boczek i podsmażaj go do momentu, gdy zacznie wytapiać się tłuszcz. Ściągnij go z patelni i przełóż do miseczki.

  9. Na tę samą patelnię dolej odrobinę oliwy i wrzuć kurczaka. Gdy mięso się zarumieni, dodaj marchewkę, czosnek i szalotkę, a po chwili pokrojone pieczarki.

  10. Po podsmażeniu, zalej mięso z warzywami bulionem i winem. Duś pod przykryciem około 20 minut.

  11. Tuż przed podaniem dodaj do potrawki podsmażony wcześniej boczek. Posyp posiekanym tymiankiem.

  12. Kurczaka podawaj z ziemniaczaną zapiekanką.

Komentarze

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany.

kessi8529

z tego przepisu skorzystalam, kiedy szykowalam kolacje z okazji rocznicy z moim chlopakiem. Wyszlo pysznie, bardzo mu smakowalo i mi tez! :) Dziekuje!

Trwa ładowanie...