ANIA STARMACH

Kutia mojej babci

4Ilość osób
240 minCzas przygotowania
Ania Starmach

Najsłodszy deser na świątecznym stole!

– Ania Starmach

Co kupić?

  • 1 szklanka ziaren pszenicy
  • 1 szklanka maku
  • 2 szklanki mleka
  • 2 łyżki płatków róży ucieranej z cukrem (lub konfitury różanej)
  • 6 łyżek miodu
  • 50 g rodzynek
  • 50 g migdałów
  • 2 łyżki cukru pudru

Jak przygotować?

  1. Dzień przed planowanym przygotowaniem dania pszenicę zalej gorącą wodą i odstaw na noc, aby napęczniała.

  2. Następnego dnia przecedź ją, zalej świeżą wodą i gotuj do miękkości przez mniej więcej 3 godziny.

  3. Mak zalej mlekiem i gotuj około 40 minut, po tym czasie przecedź go i zmiel w maszynce do mięsa.

  4. Pszenicę połącz z makiem, miodem, cukrem, płatkami róży i pokrojonymi bakaliami. Podawaj na zimno.

Komentarze

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany.

OlaB

Pani Aniu, robiłam zawsze bez róży, w tym roku zgodnie z Pani przepisem, dla mnie ok, ale zewsząd słyszę że do kuti nie daje się róży… jak powinno być w oryginalnym przepisie???

Trwa ładowanie...