Co kupić?
- 300 g filetu z łososia (może też być więcej, np. 400g)
- 1 szklanka czerwonej soczewicy (ok. 180g)
- 500 ml passaty pomidorowej / przecieru pomidorowego
- 2 łyżki oliwy
- szczypta soli
- curry
- słodka i ostra papryka
- cebula dymka / pietruszka / kolendra (wg gustu)
Jak przygotować?
Piekarnik nastaw na 180 stopni (góra dół, bez termoobiegu).
, posól, dodaj oliwę.
Umieść w naczyniu żaroodpornym i wstaw do rozgrzanego piekarnika na 10-15 minut pieczenia.
W rondelku rozgrzej oliwę, dodaj curry i dwa rodzaje papryki. Po chwili dodaj soczewicę i zalej całość szklanką wody. Gotuj pod przykryciem około 10 minut.
Po ugotowaniu przelej soczewicę przez sitko, pozbądź się nadmiaru wody.
i dopraw solą, pieprzem do smaku.
Danie podawaj w głęboki talerzu. Wyłóż soczewicę z sosem pomidorowym i na to łososia.
Komentarze
Ulcia
Wspaniałe połączenie – uwielbiam zarówno łososia jak i soczewicę. Danie warte polecenia :)