Co kupić?
- 150 g mąki
- 100 g wędzonego łososia w plastrach
- 50 g serka typu Philadelphia
- 20 g miękkiego masła
- 150 ml gęstej śmietany 18%
- 100 ml mleka
- 50 ml maślanki
- 2 łyżki orzechów włoskich
- 1 jajko
- 1 łyżka świeżego koperku
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- sól
Jak przygotować?
Masło wymieszaj z serkiem za pomocą miksera, dodaj jajko, sól.
Stopniowo dodawaj maślankę, mleko i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Z powstałej masy smaż niewielkie placuszki na mocno rozgrzanej patelni.
Podawaj je ze śmietaną, plastrami łososia, koperkiem i pokruszonymi orzechami.
Komentarze
Ulcia
Pyszne placuszki! Polecam :-)