Co kupić?
- 300 g makaronu
- 300 g krewetek tiger
- 250 g pomidorków koktajlowych
- 50 ml białego wina
- 1 duży ząbek czosnku
- 1 mała papryczka chili
- oliwa z oliwek
- natka pietruszki
- sól, pieprz
Jak przygotować?
, podsmaż na patelni z oliwią z oliwek.
Podsmażaj je 3–4 minuty.
, poczekaj, aż odparuje. Zdejmij z palnika gotowy sos.
Na patelnię z krewetkami przełóż poradę, jak ugotować makaron al dente, znajdziesz tutaj), wymieszaj składniki i przełóż danie na talerze.
(Podawaj z grubo posiekaną pietruszką.
Komentarze
8bd47dc1fa8536caba562f3898d5b7c0
Mi osobiście nie trafia w gusta. Chyba najgorszy makaron z krewetkami jaki jadłam. Szkoda, mogłam inaczej wykorzystać te owoce morza?
Rozumiem, że wszystkim smakuje, mi niestety nie.
kamesznikov
robiłam zarówno z trofile liguri jak i z wstążek. oe wiem czy z trofile nie smakuje mi bardziej niż z makaronów „długich”
kamesznikov
świetny przepis, robiłam już kilkakrotnie i za każdym razem wychodzi petarda! wspaniale zestawienie smakowe. wychodzi już za pierwszym razem. fantastyczne, nieprzekombinowane zestawienie smakowe, zwłaszcza gdy mamy do dyspozycji sezonowe pomidorki z gruntu! gorąco polecam!
leszekszubert
Wyszło genialnie … Ja zamarynowalem krewetki w 4 oliwach smakowych z domieszką pasty z czarnego czosnku … Petarda
bernadettabrusik
Ja nie miałam Tagliatelle więc użyłam ? Spaghetti, krewetki ? trochę dłużej smażyłam ale wyszło pyszne! Polecam
T.B.
I znowu to zrobiłem ?
Ale, że miałem surowe (szare) krewetki w skorupkach, zrobiłem tak:
– obrane skorupki i ogonki wygotowałem w rondelku, w bardzo małej ilości wody,
– gdy uznałem, że są już wygotowane, wlałem do nich to należne z przepisu białe wino, dodałem szczyptę soli i jeszcze trochę pogotowałem,
– wywar wlałem przez sitko do krewetek wtedy, gdy w przepisie jest przewidziane wlanie wina.
Wyszło pysznie, aromatycznie, prawie jak w Toskanii – bo stamtąd mamy z żoną wspomnienie wspaniałych spaghetti frutti di mare (użyłem spaghetti).
pamelakiszkiel
Wspaniałe, wykwintne danie! Dzisiaj robię po raz drugi. Aż musiałam się zalogować, żeby napisać komentarz i podziękować za ten przepis. Pani Aniu, każde danie, które robiłam z Pani przepisu, wyszło pyszne
Akord
Zrobiłam w weekend. Oliwę zamieniłam na masło i nie dodałam wina (zawsze po jego dodaniu mam wrażenie, że potrawy mają posmak czegoś zepsutego). Wyszło przepyszne. Następnym razem, aby uzyskać sosik, dodam nieco wody z makaronu ?
T.B.
Dodam jeszcze, że niemal dokładnie tak samo robię spaghetti z tuńczykiem. Takim z puszki, w sosie własnym – jak z reklamy :)
Różnica jest taka, że nie dodaję wina, czosnkiem aromatyzuję tylko oliwę, a pomidorki podsmażam przed dodaniem tuńczyka, którego dodaję razem z sosem własnym i potem już tylko dobrze wszystko podgrzewam.
T.B.
Smażenie pisze się przez samo "ż" – walterze.p
A przepis znakomity. Dzisiaj wypróbowany.
8bd47dc1fa8536caba562f3898d5b7c0
A znakomity piesze się dla mnie. Każdy ma inny gust kulinarny. Dla mnie przepis porażka.