ANIA STARMACH

Makaron z pesto i pomidorkami

4Ilość osób
20 minCzas przygotowania
Wegetariańskie
Ania Starmach

Błyskawiczny w przygotowaniu, a do tego ma obłędny zapach świeżego pesto!

– Ania Starmach

Co kupić?

  • 300 g makaronu (np. kokardki, ale może być Twój ulubiony)
  • 30 g orzeszków pinii
  • 20 g tartego parmezanu
  • 80 ml oliwy
  • 8 pomidorków koktajlowych
  • 1 doniczka bazylii (3 garści)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 mały ząbek czosnku
  • sól, pieprz

Jak przygotować?

  1. Rozgrzej dużą patelnię (nie nalewaj na nią żadnego tłuszczu), wsyp na nią orzeszki pinii i poczekaj 1–2 minuty, aż lekko zbrązowieją. Odstaw z palnika.

  2. Przesyp je do wysokiego naczynia (lub do misy robota kuchennego), dodaj oliwę, liście bazylii, parmezan, czosnek, sok z cytryny, szczyptę soli i pieprzu.

  3. Miksuj do uzyskania jednolitej konsystencji – im więcej bazylii, tym bardziej gęste pesto; jeśli chcesz je rozcieńczyć, dodaj więcej oliwy.

  4. W dużym garnku zagotuj wodę, posól. Wrzuć makaron – czas gotowania jest podany na opakowaniu.

  5. Ugotowany makaron odcedź, ponownie umieść w garnku, dodaj pesto, wymieszaj.

  6. Przełóż na talerze, podawaj z pomidorkami!

Komentarze

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany.

Agnieszka

Pani Aniu, jaką oliwę Pani poleca?

Trwa ładowanie...