Co kupić?
- 300 g makaronu (np. kokardki, ale może być Twój ulubiony)
- 30 g orzeszków pinii
- 20 g tartego parmezanu
- 80 ml oliwy
- 8 pomidorków koktajlowych
- 1 doniczka bazylii (3 garści)
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 mały ząbek czosnku
- sól, pieprz
Jak przygotować?
Rozgrzej dużą patelnię (nie nalewaj na nią żadnego tłuszczu), wsyp na nią orzeszki pinii i poczekaj 1–2 minuty, aż lekko zbrązowieją. Odstaw z palnika.
Przesyp je do wysokiego naczynia (lub do misy robota kuchennego), dodaj oliwę, liście bazylii, parmezan, czosnek, sok z cytryny, szczyptę soli i pieprzu.
Miksuj do uzyskania jednolitej konsystencji – im więcej bazylii, tym bardziej gęste pesto; jeśli chcesz je rozcieńczyć, dodaj więcej oliwy.
W dużym garnku zagotuj wodę, posól. Wrzuć makaron – czas gotowania jest podany na opakowaniu.
Ugotowany makaron odcedź, ponownie umieść w garnku, dodaj pesto, wymieszaj.
Przełóż na talerze, podawaj z pomidorkami!
Komentarze
Agnieszka
Pani Aniu, jaką oliwę Pani poleca?