Co kupić?
- 4 jajka
- 50 ml mleka
- 0.5 łyżki masła
- 8 pomidorków koktajlowych
- 2 plasterki szynki
- 0.5 kulki mozzarelli (50 g)
- 1 garść rukoli lub Twojej innej ulubionej sałaty
- pieprz i sól
Jak przygotować?
Szynkę pokrój w cienkie paseczki, mozzarellę – w plastry, pomidorki – na połówki.
Jajka wbij do miski, dodaj mleko, szczyptę soli i pieprzu, wszystko wymieszaj trzepaczką lub widelcem.
Na średniej patelni rozpuść masło, wlej masę jajeczną, ułóż na niej paseczki szynki, wymieszaj, jeśli jajka jeszcze się nie ścięły.
Po 2 minutach przewróć omlet na drugą stronę (użyj do tego płaskiej szpatułki). Smaż kolejne 2 minuty do zarumienienia.
Usmażony omlet przełóż na talerz, dodaj pomidorki, sałatę i ser. Całość złóż na pół i zjedz od razu, ponieważ z czasem omlet traci na puszystości.
Komentarze
Dominika DS
Omlet jest super. Dla jednej osoby robię omlet z 3 jajek, żeby nie był taki gruby. To pewnie zależy od wielkości patelni. Zabrakło mi mozarelli, więc użyłam pokrojonego w kostkę sera białego sałatkowego i było pyszne :)
agnieszkamakowiec
Omlet za każdym razem wychodzi puszysty. Mniam !!!
katarzynapiecinska
Obłędnie smakuje!!!!!!!
Magdalena324
Wygląda świetnie i jest łatwe do zrobienia. ;)
walter.p
To jest przepis generacji CD i USB. Normalny tradycyjny omlet wymaga ubicia białka na pianę i wymieszania go z żółtkiem – radzę spróbować, by zrozumieć różnicę pomiędzy jajecznicą na twardo, a omletem;=))
Ulcia
Jedno z moich ulubionych śniadań. Omlet jest przepyszny!
Paweł
nie da się rozpuścić masła w patelni :(
Habina
Taaak… Warto wreszcie przeprosić się z omletami:) Weekend będzie więc omletowy (jak zwykle zachęciło mnie zdjęcie :) ) dziękuję
Ula
Konkurs Same pyszności!
natka
Konkurs Same pyszności!