Co kupić?
- 1.2 kg pomidorów
- 300 g dowolnego makaronu (ja użyłam tagiatelle)
- 30 g tartego parmezanu
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 l wody
- oliwa z oliwek
- garść świeżej bazylii
- sól, pieprz
Jak przygotować?
Cebulę oraz czosnek obierz i posiekaj.
Pomidory pokrój w kostkę, pozbądź się szypułek.
Na głębokiej patelni rozgrzej 1–2 łyżek oliwy, dodaj czosnek i cebulę, a po chwili dodaj pomidory.
Zmniejsz ogień i podgrzewaj sos około 20–30 minut, aż pomidory się „rozpadną” a część ich soku wyparuje. Sos możesz zblendować lub pozostawić w tej formie.
W dużym garnku zagotuj około 3 litry wody, dodaj sól, makaron ugotuj al dente, według instrukcji na opakowaniu.
Ugotowany makaron podawaj z sosem pomidorowym, bazylią, parmezanem i odrobiną oliwy z oliwek.
Komentarze
Ulcia
Proste i bardzo smaczne danie :) Smakuje rewelacyjnie!
hanecka
proste i smaczne, dziękuję za ten pomysł :)
justinpoland
tagiatelle czy muszelki? ;)