Co kupić?
- Składniki suche
- 200 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 0.5 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
- Składniki mokre
- 120 ml jogurtu greckiego
- 50 ml soku marchewkowego
- 50 ml miodu
- 50 ml oleju kokosowego lub delikatnej w smaku oliwy
- 2 jajka
- Dodatki
- 4 średnie marchewki (3 duże lub 6 małych)
- 1 duża garść rodzynek
- 1 garść orzechów włoskich
- 1 garść suszonych moreli
- Dekoracja
- biała roztopiona czekolada
- paski/marchewki do dekoracji
Jak przygotować?
Marchewki zetrzyj na tarce. Morele i orzechy posiekaj.
Zawartości trzech misek wymieszaj ze sobą.
Muffinki piecz w 190 stopniach przez około 20-25 minut.
Pozostaw w foremkach do całkowitego wystudzenia.
Przed podaniem możesz udekorować białą czekoladą i wstążkami marchewkowymi.
Komentarze
Inka
Czy mogę pominąć sodę?