Co kupić?
- Ciasto
- 200 g mąki pszennej
- 150 g masła
- 100 g mielonych orzechów laskowych lub włoskich
- 70 g cukru
- 1 jajko
- szczypta soli
- Nadzienie
- 100 g gorzkiej czekolady
- 150 g powideł śliwkowych
- 200 g mlecznej czekolady
- 150 ml śmietanki kremówki 30%
- Dodatkowo
- orzechy do dekoracji
Jak przygotować?
schładzaj przez godzinę w lodówce.
może się kruszyć, nie przejmuj się, ręcznie zaklej „dziury”, zadbaj aby przy brzegach powstał wyższy rant, ciasto nakłuwaj widelcem, włóż na 20 minut do lodówki.
Formę z ciastem przełóż do piekarnika o temperaturze 170 stopni i piecz około 35-40 minut.
Ciasto ostudź.
Śmietankę umieść w garnku i podgrzej.
, odczekaj 2 minuty, wymieszaj.
Komentarze
ewadajlidzienko
W jakiej formie pieczęcie tego mazurka?
MonikaAntkowiak
Wspaniały przepis! Na pewno skorzystam również w przyszłym roku :)
agataczernic
Piec z termoobiegiem czy góra dół?
martawalczak
Uwielbiam! Co roku korzystam z tego przepisu na Święta ?
Jureczek
Jest pysznie, dzięki dodatkowi powidła nie jest nadmiernie słodkie. Czekolada nie jest twarda i dobrze się kroi. Jedyna uwaga: mimo orzechów w cieście, ich smak nie jest zbyt wyczuwalny. No i – jak już pisałem – polewa jest matowa, czy tak musi być?
Jureczek
Tak to wygląda:
jagodako
Czy można zamienić kremówkę na coś innego? Żeby było bez laktozy?
Jureczek
Zrobiłem, jeszcze nie próbowałem (dam znać!), wygląda zachęcająco, okruchy ciasta smakują bosko. Mam problem: dlaczego czekolada jest matowa? Jak można było uzyskać błyszczącą powierzchnię?
Ulcia
Moja wersja :) Prawie jak oryginał ;)
Marta
Zrobiłam mazurek na święta :) zrobił furrorę wśród rodziny. Super pyszny. Polecam