Co kupić?
- Ciasto
- 200 g mąki pszennej
- 150 g masła
- 100 g mielonych orzechów laskowych lub włoskich
- 70 g cukru
- 1 jajko
- szczypta soli
- Nadzienie
- 100 g gorzkiej czekolady
- 150 g powideł śliwkowych
- 200 g mlecznej czekolady
- 150 ml śmietanki kremówki 30%
- Dodatkowo
- orzechy do dekoracji
Jak przygotować?
schładzaj przez godzinę w lodówce.
może się kruszyć, nie przejmuj się, ręcznie zaklej „dziury”, zadbaj aby przy brzegach powstał wyższy rant, ciasto nakłuwaj widelcem, włóż na 20 minut do lodówki.
Formę z ciastem przełóż do piekarnika o temperaturze 170 stopni i piecz około 35-40 minut.
Ciasto ostudź.
Śmietankę umieść w garnku i podgrzej.
, odczekaj 2 minuty, wymieszaj.
Komentarze
asiunia1808
Zrobiłam na święta☺
Ciasto pachniało o smakowało obłędnie.Polecam każdemu.
basia11
☺bardzo ładne i smaczne
Emilia
Zrobiłam od razu jak ten przepis się pojawił. Mimo, że jestem na diecie to zjadłam 3 kawałki. To jest najpyszniejsze ciasto jakie jadłam. Przekonałam się też, że kocham czekoladę. Ciasto wchodzi do mojego stałego repertuaru, także dlatego że jest proste i szybkie.