ANIA STARMACH

Mini clafoutis z malinami

7Ilość osób
40 minCzas przygotowania
Wspomóż się robotem
Wegetariańskie
Ania Starmach

Clafoutis to jeden z najszybszych zapiekanych deserów. Te mini lekko budyniowe placuszki z malinami zachwycają podniebienia nie tylko dzieci :)

– Ania Starmach

Co kupić?

  • 3 jajka
  • 60 g cukru
  • 60 g mąki
  • 200 ml mleka
  • 60 ml śmietanki 30%
  • 200 g malin
  • Dodatkowo:
  • Łyżka masła do wysmarowania foremek

Jak przygotować?

  1. Wysmaruj masłem żaroodporne foremki (w zależności od wielkości 6-8 sztuk).

  2. Na dnie foremek umieść maliny.

  3. Wszystkie składniki ciasta umieść w misie robota, wymieszaj za pomocną pomocą trzepaczki. Nie mieszaj za długo, tylko do połączenia składników.

  4. Masę rozlej do foremek, włóż do piekarnika o temperaturze 170 minut na około 20 minut. Clafoutis powinno mieć konsystencję lekko ściętego budyniu ;) To nie jest klasyczne ciasto ;)

Komentarze

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany.
Nikt jeszcze nie skomentował tego przepisu.
Trwa ładowanie...