ANIA STARMACH

Kup E-Book Ani Starmach

Nowość! E-book:
PIKNIK, czyli 12 pomysłów na małe i duże dania.

Sprawdź

Najlepsze ciasto marchewkowe

4Ilość osób
50 minCzas przygotowania
Wegetariańskie
Ania Starmach

Pyszne, lekkie ciasto marchewkowe, najeżone bakaliami!

– Ania Starmach

Co kupić?

  • 250 g mąki
  • 300 g tartej marchwi (około 5 marchewek)
  • 350 g brązowego cukru
  • 300 ml oleju rzepakowego
  • 4 jajka
  • 1 obrane jabłko starte na tarce
  • 1 garść rodzynek
  • 1 garść orzechów pekan
  • 1 garść orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • Krem
  • 250 g serka mascarpone
  • 50 g cukru pudru
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Jak przygotować?

  1. W dużej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli i cynamonem.

  2. Do drugiej miski wlej olej, dodaj brązowy cukier i cukier waniliowy, jajka, wymieszaj rózgą lub mikserem na wolnych obrotach.

  3. Wymieszaj zawartości obu misek.

  4. Dodaj tartą marchew i jabłko, wymieszaj.

  5. Grubo posiekaj orzechy.

  6. Dodaj orzechy i rodzynki.

  7. Dwie okrągłe formy (22–23 cm) wysmaruj olejem.

  8. Przelej ciasto do foremek, piecz 40 minut w 170 stopniach.

  9. Po upieczeniu całkowicie ostudź.

  10. Aby przygotować masę, wymieszaj rózgą lub mikserem o niskich obrotach mascarpone ze śmietanką, cukrem pudrem i sokiem z cytryny.

  11. Połową masy posmaruj jeden krążek ciasta, połóż na niej drugie ciasto, udekoruj z wierzchu masą i orzechami.

Komentarze

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany.

goja

ciasto wyszlo super, bardzo dobre, smakiem przypomina pumpkin bread, krem do ciasta przepyszny. Na 100% powtorze ten przepis.Trzymalam sie przepisu co do grama:) ale nie dodalam orzechow bo nie mialam. Jezeli wyszedl Pani zakalec to moze bylo cos nie tak z piekarnikiem albo ze skladnikami. Pozdrawiam!!!

Natala88

Ciasto wyszło przepyszne! Dodatkowo napiszę, że nie upiekłam dwóch spodów, tak jak w przepisie i nie przygotowałam kremu. Całą masę, przygotowaną zgodnie z przepisem, przelałam do jednej – sredniej wielkosci formy – i piekłam o kilka minut dłużej (3-4 min.). Ciasto całą noc stygło, a rano było takie jak chciałam – pyszne i mokre. Po przekrojeniu powstał piekny przekroj, na gorze ciemne, a w srodku nieco jasniejszy kolor ciasta.
Mój mąż nie był zadowolony, że przygotowuję ciasto marchewkowe, ale kiedy je spróbował powiedział "BOMBA" :). Także polecam spróbować jeszcze raz i włożyć serduszko, wtedy każdy przepis się udaje. :)

Magdalena

Ciasto wyszlo jak zakalec ! Mysle ze za duzo oleju bo w smaku bylo czuc tylko olej

natalia2

Mi też zakalec dwa razy podchodziłam i dwa razy to samo szkoda pieniędzy ma składniki

Paulina

Moje również wyszło totalnie zakalcowate i aż kipi olej. To nie Pani ma złą rękę do gotowania, skoro już kolejnej osobie nie wyszło ciasto z tego przepisu. Szkoda tych wszystkich składników

MartaB

Mi wyszło cudowne i smaczne ! może to po prostu ciężka ręka do pieczenia?

Trwa ładowanie...