Co kupić?
- 250 g tłustego białego sera
- 125 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki cukru
- 3 łyżki bułki tartej
- szczypta soli
Jak przygotować?
, wymieszaj go z większością mąki (zostaw 1-2 łyżki, aby potem posypać stolnicę), jajkiem oraz z solą.
Leniwe wrzucaj na wrzątek i gotuj przez kilka minut, aż wypłyną na powierzchnię.
Masło rozpuść na patelni, dodaj bułkę, a po chwili cukier. Leniwe podawaj ze słodką bułką tartą.
Komentarze
wiokrysz
Bardzo dobre, robiłam pierwszy raz, powróciły wspomnienia. Polecam
Marlena
Kluski robiłam pierwszy raz :) ciasto wyszło mi dość rzadkie. Czy takie powinno być? Dodałam trochę mąki, bo nie mogłam odkleić go od rąk. Kluski w smaku są bardzo dobre :))) jedynie trochę twarde (na pewno od tej dodatkowej mąki). Napiszcie proszę jaka powinna być konsystencja tego ciasta?
Monikadavvida
Leniwe wyszły fantastyczne. Co do ilości to jest to raczej dla dwóch a nie czterech osób – robiłam z podwójnej porcji i było ok, cała 4-osobowa rodzina się najadła :)
Agata
No przecież jest zaznaczone że dla 2 osób
Krzysiek83
Wszystko ładnie pięknie, ale… w opisie jest, że powinien wyjść posiłek dla 4 osób. Z podanych proporcji wyszły mi dwa talerzyki (nie talerze). Żona się najadła. Ja już niekoniecznie. Ale ogólnie wyszło bardzo smacznie :)
dominika123
Pyszne. Tylko trochę miałam problemy z wyrobieniem ciasta miałam problem . Pierogi,kopytka itp to nie moja specjalność. Ale ogólnie same są pyszne .
Jodek
Zrobiłam dla dzieci. Po raz kolejny okazało się jednak, że one na słodko to nie bardzo chyba lubią. Ale nie ma tego złego… prawie wszystkie zostały dla mnie ;) Pyszne!
Panda
Uwielbiam! Smak z dzieciństwa
magdow
Pierogi leniwe KONKURS SAME PYSZNOŚCI
Michalina
Pierogi leniwe konkurs same pyszności
katrin1013
Pani Aniu, przepisy super! początkującym kucharzom łatwiej by było gdyby ilości podane były np. w szklankach zamiast gramów :)