Co kupić?
- Ciasto
- 320 g mąki
- 250 g masła
- 80 g cukru
- 1 jajko
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
- Farsz
- 2 kg jabłek (ja wybieram szarą renetę)
- 40 g cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- Dodatkowo
- cukier puder do dekoracji
Jak przygotować?
(możesz wymieszać je rękoma lub użyć robota kuchennego).
, lekko spłaszcz, owiń folią przeźroczystą i przełóż na minimum 40 minut do lodówki.
Jabłka obierz,
, przełóż do rondla lub na patelnię. , smaż około 20–25 minut, aż jabłka zaczną zamieniać się w mus.Ciasto podziel na dwie części.
Kwadratową lub prostokątną formę (24x24 lub 20x30) wyłóż papierem do pieczenia.
Ciasto będzie trudno wałkować, więc po prostu odrywaj małe kawałki i
.Spód ciasta podpiecz 12–15 minut w temperaturze 180 stopni.
(też odrywaj kawałki i układaj obok siebie, możesz też zetrzeć ciasto na tarce).
Ciasto piecz godzinę w 180 stopniach.
Komentarze
dominikaserocka
Przepis świetny, szarlotka wyszła przepyszne! ❤️ Połowę zjedliśmy jeszcze ciepla:)
arekwilczek
Polecam ten przepis krucha pyszna szarlotka
GosiaM1987
Witam, jakiej mąki najlepiej użyć do tego przepisu? ?
kurawska
Pyszna, niesamowicie krucha, idealna. Mega szybki przepis, akurat dla mnie, matki Polki ;)
Kasia
Dzisiaj zrobiłam ? Przepyszna, nie za słodka, chrupiąca ? podałam na ciepło z lodami waniliowymi ?