Co kupić?
- 200 ml mleka
- 1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych
- 1 łyżka rodzynek
- 1 łyżka suszonej żurawiny
- 1 łyżka wiórków kokosowych
- 1 jajko
- 1 garść orzechów włoskich
- 2 banany
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżeczki masła
- 4 łyżki cukru
- 0.5 łyżeczki cynamonu
- 0.5 łyżeczki proszku do pieczenia
Jak przygotować?
Mleko zagotuj z cukrem, przelej je do miski. Dodaj płatki owsiane i poczekaj, aż napęcznieją.
Do miski dodaj pokrojone banany, posiekane orzechy, wiórki kokosowe, cynamon, proszek do pieczenia, żurawinę, rodzynki i jajko.
Całość wymieszaj i przełóż do żaroodpornych foremek.
Wstaw do piekarnika o temperaturze 180 stopni na 15–20 minut. Tuż przed podaniem polej owsiankę odrobiną miodu.
Komentarze
AnetaAnna
Cała rodzina się zajada?, naprawdę pyszna wersja owsianki
Ulcia
Wspaniały smak owsianki :) Jedna z moich ulubionych wersji.
Ania Starmach
Bardzo konkretna :)
adatroj
Konkurs same pyszności! Do komentarza nie załączyło mi się zdjęcie:)
adatroj
Konkurs same pyszności! Mam na imię Ada i mam 10 lat, bardzo lubię pani przepisy i chociaż mam cukrzycę typu 1 to i tak uwielbiam przygotowywać słodkości z przepisów z tej strony. Pani Aniu, pozdrawiam panią bardzo słodko:)
Agnieszka
Konkurs Same pyszności! Polecam wszystkim owsiankę w tej formie – może być pożywnym śniadaniem jak i przepysznym deserem :-)