ANIA STARMACH

Kup E-Book Ani Starmach

Nowość! E-book:
PIKNIK, czyli 12 pomysłów na małe i duże dania.

Sprawdź

Pierniczki z lukrem

6Ilość osób
40 minCzas przygotowania
Wegetariańskie
Ania Starmach

Tradycyjne pierniczki oblane pysznym lukrem – gwarantują niesamowicie świąteczną atmosferę.

– Ania Starmach

Co kupić?

  • Pierniczki (ok. 40 sztuk)
  • 300 g mąki pszennej + mąka do podsypywania ciasta podczas wałkowania
  • 150 ml miodu
  • 50 g cukru pudru
  • 50 g masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżka przyprawy do piernika (w składzie: cynamon, kardamon, imbir, anyż)
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • Lukier
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżkę soku z cytryny

Jak przygotować?

  1. Skórkę pomarańczową bardzo drobno posiekaj.

  2. Bardzo miękkie masło wymieszaj na stolnicy z mąką, cukrem pudrem i miodem. Dodaj proszek do pieczenia, jajko, przyprawy i posiekaną skórkę pomarańczową.

  3. Ciasto szybko zagnieć i wsadź do lodówki na min. 30 minut.

  4. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni.

  5. Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj dość grubo – około 0,5 cm (im cieńsze ciasto, tym twardsze pierniczki). Żeby się nie przyklejało do stolnicy podsypuj je mąką. Wykrawaj pierniczki.

  6. Układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez ok. 10-12 minut.

  7. Aby przygotować lukier, cukier puder przesiej do miski, dodaj sok z cytryny i wymieszaj. Całość podgrzej. Jeśli lukier będzie zbyt rzadki dodaj więcej cukru, jeśli zbyt gesty – soku. Gotowym lukrem dekoruj upieczone pierniczki.

Wskazówki:

Zagniecione ciasto, warto wsadzić do lodówki, ponieważ schłodzone zdecydowanie lepiej się wałkuje.

Komentarze

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany.

OlaB

Już są! Pierwsza część:)Pani Aniu, prżepis rewelacja

Pierniczki z lukrem

OlaB

Ja piekę pierwsze pierniczki zawsze 06.12. Stało się to już taką małą moją tradycją. Do świąt wytrzymują tylko te najlepiej ukryte. Te pierniczki szczerze polecam, wychodzą przepyszne nawet bez lukru.

UwielbiajacaBeze

Dzień dobry. Mam pytanie, kiedy najlepiej upiec te pierniczki, żeby były dobre na święta?

kasiencja88

Mniam moje pierwsze z zyciu!! :-)

Pierniczki z lukrem

Izabela

Pierniczki pyszne, myślę , że do Świąt nie dotrwają ;)

Monika

Dzięki Pani mamy najlepsze pierniczki w Gorzowie ❤️❤️❤️ Są przepyszne, piekliśmy i dekorowaliśmy całą rodzinką. Dziękujemy ?

siwiczek

Przylaczam sie do pytania Agnieszki :)

basia11

Albo że się tak upiekły

Agnieszka

Ania, w składnikach podany jest cukier puder, lecz potem nie ma go juz w opisie przygotowania pierników. Wynika z tego, że nie daje się cukru pudru do ciasta?

Monika

Ja dodałam cukier puder i wymieszałam ze wszystkimi składnikami. Wyszły rewelacyjne!

Asia

No właśnie, czy one nie zmiękną? Kiedy najlepiej przygotowac, by na Święta były chrupiące?

OlaB

Pierniczki super!!! Jeszcze bez lukru ale i tak wyglądają bardzo ładnie i równie dobrze smakują?Bardzo dziękuję za super przepis. Przygotowania do świąt rozpoczęte .

Pierniczki z lukrem

basia11

Trochę grube ciasto

Trwa ładowanie...