ANIA STARMACH

Szarlotka na kruchym cieście

8Ilość osób
90 minCzas przygotowania
Wspomóż się robotem
Wegetariańskie
Ania Starmach

Szarlotka na idealnym kruchym cieście z najlepszym nadzieniem – przepis, do którego ciągle wracam!

– Ania Starmach

Co kupić?

  • Ciasto:
  • 300 g mąki pszennej tortowej
  • 300 g mąki krupczatki
  • 350 g schłodzonego pokrojonego w kostkę masła
  • 200 g cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • Nadzienie:
  • 2 kg jabłek
  • 100 g cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • łyżka masła
  • laska wanilii
  • Dodatkowo:
  • cukier puder do posypania

Jak przygotować?

  1. Wszystkie składniki na ciasto umieść w misie robota planetarnego i zamontuj mieszadło K, wyrabiaj do połączenia składników.

  2. Wyrobione ciasto zlep w kulkę, owiń w ściereczkę i schładzaj w lodówce przez minimum godzinę.

  3. Jabłka obierz i pokrój w półplasterki (możesz użyć do tego celu malaksera i tarczy do krojenia w plastry).

  4. W misie robota z funkcją gotowania rozpuść masło, dodaj owoce, cukier, cynamon, ziarenka wanilii i przekrojoną wanilię (tylko pamiętaj żeby później się jej pozbyć). Jabłka podgrzewaj około 20 minut, powinny zmięknąć ale nie chcemy aby całkowicie się rozpadły. Jabłka możesz też podgrzać na patelni.

  5. Ciasto podziel w proporcjach 1:2.

  6. Większy kawałek rozkawałkuj, ułóż na dnie okrągłej blaszki, a spód ponakłuwaj widelcem.

  7. Włóż ciasto do piekarnika na 10-12 minut, temperatura 170 stopni, w ten sposób podpiekamy tylko spód.

  8. Na podpieczony spód wyłóż ostudzone jabłka.

  9. Pozostałe ciasto rozwałkuj i pokrój w paski. Paski układaj naprzemiennie na owocach, tak by powstała charakterystyczna kratka.

  10. Szarlotkę piecz 40 minut w 170 stopniach. Po upieczeniu i ostudzeniu możesz ją posypać z wierzchu cukrem pudrem.

Komentarze

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany.
Nikt jeszcze nie skomentował tego przepisu.
Trwa ładowanie...