Co kupić?
- 170 g mąki
- 150 ml mleka
- 4 kwaśne jabłka
- 2 jajka
- 3 łyżki cukru pudru
- 0.5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżka oleju
- szczypta soli
- szczypta cynamonu
- Dodatkowo
- cukier puder do posypania
- olej do smażenia
Jak przygotować?
(kawałki owoców powinny być niewielkie).
Żółtka roztrzep rózgą, dodaj mleko, cukier, łyżkę oleju, szczyptę soli i cynamonu.
, powoli dodaj do masy jabłkowej, delikatnie mieszaj.
Łyżką nakładaj porcje ciasta (2 łyżki na porcję) na rozgrzaną patelnię z olejem.
, .
Komentarze
ewadurasiewicz
lepiej niż petarda:) zachwyciły cala moja rodzinkę:)
Emilia
Racuchy wyszły pyszne i mega puszyste! Polecam
Karolina
Petardaaaa! W życiu nie jadłam lepszych :)
Joanna
Pyszne. Puszyste. Najlepsze jakie jadłam.
Ewelina
Naprawdę są pyszne! Pomyśleć, że kiedy ich nie lubiłam!☺
Wercia
Bardzo pyszne i pulchne dziękuję bardzo za przepis
aneta
jutro robie i ja:-]
Anna
Wyszły przepyszne! Najbardziej puszyste jakie jadłam??
akkir
Całe moje długie życie robię te placuszki – dzieci je uwielbiają. Ja jednak nigdy nie bawiłam się w oddzielanie żółtek od białek. Teraz spróbuję i sprawdzę czy jest różnica w smaku warta dodatkowej pracy.
akkir
aha – i jabłka kroję tylko w cienkie plasterki, bo wtedy czuć smak jabłka i to w tych placuszkach jest najsmaczniejsze.
Aga
Przepyszne ! Kolejne świetne danie p. Aniu!