Co kupić?
- 2 jajka
- 4 łyżki mleka
- 3 łyżki mąki
- 2 łyżki powideł śliwkowych
- 2 łyżki serka śmietankowego
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka masła do smażenia
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
Jak przygotować?
Oddziel białka od żółtek.
Żółtka wymieszaj z cukrem, cukrem waniliowym, mlekiem i mąką pszenną za pomocą trzepaczki.
Białka ubij mikserem na sztywną pianę.
Ubite białka delikatnie wmieszaj do masy z żółtek.
Masło rozpuść na patelni.
Na rozgrzaną patelnię wlej wymieszaną masę, smaż na bardzo małym ogniu.
Po 3–4 minutach delikatnie przewróć na drugą stronę.
Smaż przez mniej więcej 2 minuty.
Usmażony omlet przełóż na talerz, dodaj serek i powidła, złóż na pół i zjedz od razu, ponieważ z czasem omlet traci puszystość.
Komentarze
dominikaadamczyk
Lewa ręka w kuchni Dominika również zrobiła 2 pyszne omlety, wow😍 chyba zaczynam przekonywać się do gotowania i pieczenia🙈😁
urszulamucharska
Aż dziwne, że mi wyszło. Chyba najlepsze jakie jadłam. Z przepisu wychodzą 2 omlety
adamuldynowicz
Czyli niepotrzebnie pomnozylem składniki x2 😂
basiagrybos
Przepyszne niebo w gębie
ewajozefkowicz
Bardzo fajna przepis doskonały bioo szybki łatwy i można go trochę modyfikować
Goosia
Przepis super, omlet super…z mała modyfikacja…do środka serek waniliowy oraz pokrojone truskawki a na wierzch mus truskawkowy😊
wiolapajak
Ten omlet to NIEBO w gębie 😋
magdagrajnert
Omlet wyszedł przepyszny i bardzo puszysty. Rewelacja!
Justyna
Cudowny przepis ;)
Agata
Najlepsza wersja jaka kiedy kolwiek jadłam. Wszyscy w domu są zachwyceni już robiłam Aniu kilka razy 😊
Anna
Przepyszny omlet ;-))) Polecam