ANIA STARMACH

Kup E-Book Ani Starmach

Nowość! E-book:
PIKNIK, czyli 12 pomysłów na małe i duże dania.

Sprawdź

Zielone risotto groszkowe

2Ilość osób
30 minCzas przygotowania
Ania Starmach

Super zielone i super smaczne - kremowe risotto z groszkiem i szpinakiem!

– Ania Starmach

Co kupić?

  • 400 g ryżu arborio
  • 1.5 l bulionu warzywnego (może też być ok. 1,2l)
  • 100 g zielonego groszku (kuleczek)
  • 2 garści groszku (młodego w strąkach)
  • 200 g szpinaku baby
  • 1 cebula
  • 50 g parmezanu
  • 50 ml wytrawnego białego wina
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki masła
  • sól himalajska
  • garść kiełków groszku

Jak przygotować?

  1. Cebule drobno posiekaj. Groszek w strąkach pokrój w mniejsze kawałki, groszek kulki zblanszuj.

  2. W dużym rondlu lub na głębokiej patelni rozgrzej oliwę, dodaj cebulę, a gdy ta się zeszkli, dodaj ryż. Dokładnie wymieszaj go z cebulą, podgrzewaj przez chwilę.

  3. Dodaj wino, powinno mocno się zredukować (odparować). Dopiero wtedy dodaj chochlę bulionu, a kolejne porcje płynu dodawaj dopiero gdy ten wcześniejszy będzie wchłonięty.

  4. Gdy risotto będzie prawie gotowe (po około 20 minutach), do rondla dodaj masło, dwa rodzaj groszku, szpinak, rondel przykryj i odczekaj kilka minut.

  5. Risotto przełóż na talerze, podawaj z kiełkami groszku i startym parmezanem.

Komentarze

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany.
Nikt jeszcze nie skomentował tego przepisu.
Trwa ładowanie...