ANIA STARMACH

Roladki z bakłażana z ricottą

4Ilość osób
30 minCzas przygotowania
Bezglutenowe
Wegetariańskie
Ania Starmach

Roladki z bakłażana z delikatną ricottą to doskonały pomysł na smaczną kolację.

– Ania Starmach

Co kupić?

  • 3 bakłażany
  • 300 g ricotty
  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • 1 garść świeżej mięty
  • 1 garść świeżej bazylii
  • 1 garść natki pietruszki
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz

Jak przygotować?

  1. Bakłażany pokrój wzdłuż na plastry, obsyp solą, odstaw na 30 minut.

  2. Następnie przetrzyj plastry ręcznikiem papierowym i zgrilluj na patelni grillowej, nie używając tłuszczu.

  3. Zioła drobno posiekaj, wymieszaj z ricottą, dopraw do smaku.

  4. Plastry bakłażana smaruj ricottą, zwijaj w roladki, układaj w naczyniu żaroodpornym.

  5. Zalej podgrzanym i doprawionym przecierem. Posyp parmezanem.

  6. Zapiekaj 20 minut w 180 stopniach.

Komentarze

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany.

Ulcia

Bardzo fajny przepis. Ricotta nadaje smaku i nawet mimo że nie przepadam za bakłażanem, danie smakowało pysznie :)

Trwa ładowanie...