ANIA STARMACH

Sałatka pomarańczowa z kaczką

4
Ilość osób
30 min
Czas przygotowania
Fit
Ania Starmach

Połączenie pomarańczowej nuty z pieczoną kaczką, serem kozim i upieczonymi burakami. Kolorowo i smacznie!

– Ania Starmach

Co kupić?

  • 150 g sera koziego
  • 3 pomarańcze
  • 3 upieczone buraki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 pierś kaczki
  • 1 łyżka soku pomarańczowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka miodu
  • 1 mała posiekana papryczka chili
  • świeża mięta
  • sól, pieprz

Jak przygotować?

  1. Skórę kaczki natnij, oprósz solą i pieprzem, przysmaż z dwóch stron na patelni.

  2. Przełóż kaczkę do piekarnika o temperaturze 180 stopni na około 8 minut. Po upieczeniu przykryj mięso folią i daj mu odpocząć.

  3. Buraczki, pomarańcze, kaczkę pokrój w plastry, układaj naprzemiennie na talerzu. Ser zetrzyj na cienkie płatki i posyp nim sałatkę.

  4. Wymieszaj sok pomarańczowy, sok z cytryny oraz miód – tym dressingiem skrop obficie całą sałatkę. Posyp posiekaną papryczką oraz świeżą miętą.

Pobierz przepis

Komentarze

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany.

Marta

Konkurs Same Pyszności!
Pierwsza moja kaczka i pierwsza udana :)

Sałatka pomarańczowa z kaczką
Trwa ładowanie...