Co kupić?
- 250 g mielonego białego sera (tłusty lub półtłusty)
- 200 g szpinaku
- 150 g mąki
- 50 g sera pleśniowego (najlepiej z niebieską pleśnią)
- 1 jajko
- 1 ząbek czosnku
- 1 garść pomidorków koktajlowych
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz
Jak przygotować?
Na patelni rozgrzej masło, dodaj posiekany czosnek i szpinak. Smaż przez 2–3 minuty, aż szpinak znacznie zmniejszy swoją objętość. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Szpinak odcedź na sicie z nadmiaru wody, następnie rozdrobnij za pomocą blendera (możesz też bardzo drobno go posiekać).
Szpinak wymieszaj z surowym jajkiem i serem, stopniowo dosypuj mąkę.
Z ciasta lep wałeczki i krój je na mniejsze kawałki.
Kluseczki wrzucaj na wrzątek i gotuj przez 3–4 minuty.
Gotowe kluski podawaj z pomidorkami i pokruszonym serem pleśniowym.
Komentarze
Anna_M
Konkurs Same pyszności! Genialna inspiracja w wersji zmodyfikowanej :)
Luluskaaa
Pychotka !!
Ania Starmach
radość!