ANIA STARMACH

Kurczak z warzywami

4Ilość osób
100 minCzas przygotowania
Bezglutenowe
Bez laktozy
Ania Starmach

Doskonały przepis na proste i efektowne danie z kurczaka.

– Ania Starmach

Co kupić?

  • 1 Kurczak o wadze 1,5–2 kg
  • 1.5 kg warzyw: ziemniaki, marchewki, szalotki, pietruszka (korzeń)
  • 1 cytryna
  • 1 łyżka suszonego tymianku i oregano
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • sól, pieprz

Jak przygotować?

  1. Kurczaka oczyść i umyj.

  2. Natrzyj solą, pieprzem, tymiankiem i oregano, do środka włóż pokrojoną cytrynę i rozmaryn.

  3. Czosnek pokrój i umieść pomiędzy skórą a mięsem.

  4. Warzywa dokładnie umyj, pokrój na połówki/ćwiartki, polej oliwą, dodaj sól, pieprz, umieść na blasze do pieczenia.

  5. Na warzywach połóż kurczaka.

  6. Na dnie piekarnika połóż naczynie z gorącą wodą, unosząca się podczas pieczenia para nawilży mięso.

  7. Piekarnik nastaw na 180 stopni.

  8. Kurczaka piecz 20 minut, po tym czasie obróć na bok, piecz 20 minut. Po tym czasie obróć na drugi bok, piecz 20 minut, obróć „piersiami do góry” i piecz 30 minut (razem koło 90 minut).

  9. Po tym czasie zarówno kurczak, jak i warzywa są gotowe!

Komentarze

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany.

basia11

Ale na pewno spróbuję zrobić

basia11

Trochę mnie to przeraża ale fajny pomysł

malinowa

z termoobiegiem czy bez?

Marta

Konkurs Same Pyszności!
Nie miałam całego kurczaka pod ręką, ale nóżki się znalazły, pychota, Polskie smaki! :)

Kurczak z warzywami

Dominika

Konkurs Same Pyszności! Myślałam że niezdarze zdjęcia zrobić :) tak byli zachwyceni widokiem, a potem jak już im pozwoliłam smakiem :):):) "prawdziwa uczta" jak to mój synuś skomentował :)

Kurczak z warzywami
Trwa ładowanie...