ANIA STARMACH

Śledzie w oleju lnianym

4Ilość osób
15 minCzas przygotowania
Bezglutenowe
Bez laktozy
Ania Starmach

Śledzie, które smakują wszystkim! :)

– Ania Starmach

Co kupić?

  • 500 g filetów śledziowych
  • 100 ml oleju lnianego
  • 2 cebule
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka octu z białego wina
  • 3 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 6 ziaren czarnego pieprzu
  • 1 goździk
  • sól

Jak przygotować?

  1. Kilka dni przed planowanym podaniem przygotuj rybę: śledzie mocz w zimnej wodzie przez mniej więcej 3–4 godziny.

  2. Następnie dokładnie je opłucz, osusz i pokrój na kawałki (1 filet na 3–4 kawałki).

  3. Cebulę obierz, pokrój w piórka, posyp solą, zalej octem i sokiem z cytryny, odstaw na pół godziny.

  4. W słoiku układaj naprzemiennie śledzie, cebulę i przyprawy. Całość zalej olejem i szczelnie zakręć. Schowaj do lodówki. Najlepsze śledzie są po mniej więcej 4–5 dniach.

Komentarze

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany.

annatupin

W przepisie podana jest ilość, która nie wystarcza na przykrycie śledzi w słoiku. Czy tak miało być?

marcelinazakrzewska1

Pani Aniu , zamiast oleju lnianego kupiłam olej z lnianki(przez roztargnienie)czy mogę go użyć w takim przypadku? Czy smak bedzie się bardzo roznił ?

Trwa ładowanie...