Co kupić?
- 500 g filetów śledziowych
- 100 ml oleju lnianego
- 2 cebule
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka octu z białego wina
- 3 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 6 ziaren czarnego pieprzu
- 1 goździk
- sól
Jak przygotować?
Kilka dni przed planowanym podaniem przygotuj rybę: śledzie mocz w zimnej wodzie przez mniej więcej 3–4 godziny.
Następnie dokładnie je opłucz, osusz i pokrój na kawałki (1 filet na 3–4 kawałki).
Cebulę obierz, pokrój w piórka, posyp solą, zalej octem i sokiem z cytryny, odstaw na pół godziny.
W słoiku układaj naprzemiennie śledzie, cebulę i przyprawy. Całość zalej olejem i szczelnie zakręć. Schowaj do lodówki. Najlepsze śledzie są po mniej więcej 4–5 dniach.
Komentarze
annatupin
W przepisie podana jest ilość, która nie wystarcza na przykrycie śledzi w słoiku. Czy tak miało być?
marcelinazakrzewska1
Pani Aniu , zamiast oleju lnianego kupiłam olej z lnianki(przez roztargnienie)czy mogę go użyć w takim przypadku? Czy smak bedzie się bardzo roznił ?