ANIA STARMACH

Kurczak z grilla z warzywami

4Ilość osób
30 minCzas przygotowania
Ania Starmach

Kolorowa propozycja na grilla – soczysty kurczak w towarzystwie chrupiących warzyw.

– Ania Starmach

Co kupić?

  • Kurczak
  • 4 piersi z kurczaka
  • Marynata
  • 1 łyżka mielonej wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 2 łyżki ostrej musztardy
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • 3 łyżki keczupu
  • duża szczypta soli
  • duża szczypta pieprzu
  • Warzywa
  • 6 ugotowanych ziemniaków w mundurkach
  • 3 papryki (różnokolorowe)
  • 2 bakłażany
  • 2 cukinie
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Jak przygotować?

  1. Składniki marynaty wymieszaj w dużej misce, dodaj piersi kurczaka, wymieszaj. Przykryj folią spożywczą.

  2. Mięso marynuj minimum godzinę, a najlepiej całą noc.

  3. Kurczaka grilluj około 5–7 minut z każdej strony.

  4. Bakłażany i cukinie pokrój w podłużne paski. Od papryki oddziel gniazda nasienne i pokrój w grube plastry. Ziemniaki także pokrój w grube plastry.

  5. Warzywa wymieszaj z oliwą, grubo pokrojonym czosnkiem i rozmarynem. Dodaj sól i pieprz.

  6. Warzywa kładź na grillu na 2–3 minuty, od czasu do czasu przewracaj tak, aby przypiekły się z każdej strony.

  7. Gotowego kurczaka podawaj z warzywami.

Komentarze

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany.
Nikt jeszcze nie skomentował tego przepisu.
Trwa ładowanie...