Co kupić?
- 500 ml kwaśnej śmietany
- 8 filetów śledziowych matias
- 3 jabłka
- 2 cebule
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka posiekanego koperku (niekoniecznie)
- 1 łyżeczka chrzanu (niekoniecznie)
- sok z cytryny
- sól, pieprz
Jak przygotować?
Jabłka i cebulę skrop sokiem z cytryny, dodaj koperek i chrzan (jeśli używasz), wymieszaj.
wymieszaj z sosem śmietanowym.
Śledzie najlepiej smakują po kilku godzinach, gdy wszystkie smaki się połączą!
Komentarze
asiaku
To mój ulubiony przepis na śledzie w śmietanie. Chrzan fajnie podkręca smak całości. Radzę z niego nie rezygnować. W tym roku to też obowiązkowy punkt na świątecznym stole.
Agnieszka
Mam dokładnie to samo pytanie co Karolina
Karolina
Czy śledzie trzeba wcześniej namoczyć? Jeżeli tak, to jak długo?
AnnaKrupowicz
Ja śledzie moczę ok. 6 godzin