ANIA STARMACH

Zupa ogórkowa

4Ilość osób
120 minCzas przygotowania
Ania Starmach

Niezapomniany smak dzieciństwa na Twoim talerzu!

– Ania Starmach

Co kupić?

  • 2 l bulionu drobiowego/rosołu (lub 2 udka kurczaka, seler, pietruszka)
  • 2 marchewki
  • 8 ziemniaków
  • 8 ogórków kiszonych
  • 200 ml śmietany 18% lub 12%
  • 200 g ugotowanego ryżu
  • 600 g żeberek wieprzowych
  • koperek
  • liść laurowy, ziele angielskie

Jak przygotować?

  1. Żeberka i udka przepłucz, zalej wodą, dodaj seler, pietruszkę, ziele angielskie i liście laurowe. Jeśli używasz rosołu lub bulionu, zalej żeberka bulionem. Dodaj marchewki.

  2. Gotuj około 1-1,5 godziny. Od czasu do czasu zbieraj łyżką unoszące się na powierzchni szumowiny.

  3. Ugotowane, miękkie mięso wyciągnij i oddziel od kości. Seler i pietruszka nie będą Ci już potrzebne, natomiast marchewkę pokrój w plasterki.

  4. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę, dodaj do wywaru i gotuj około 20 minut. Pod koniec gotowania dodaj starte na tarce lub drobno pokrojone ogórki oraz śmietanę. Aby śmietana się nie zwarzyła, odlej odrobinę ciepłego płynu, wymieszaj ze śmietaną i wlej całość do garnka.

  5. Zupę podawaj z kawałkami mięsa, marchewką, koperkiem i ryżem.

Komentarze

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany.

JoannaWantuch

Konkurs same pyszności! Może zupka nie wygląda jak na pani fotografii ale robiona z przepisu :) I naprawde pyszna, pozdrawiam :)

Zupa ogórkowa
Trwa ładowanie...