ANIA STARMACH

Śliwki pod kruszonką

8Ilość osób
45 minCzas przygotowania
Wspomóż się robotem
Wegetariańskie
Ania Starmach

Deser, który rozpoczyna sezon na śliwki. Obłędnie prosty i obłędnie pyszny. Znika w błyskawicznym tempie :))

– Ania Starmach

Co kupić?

  • 200 g mąki
  • 150 g masła
  • 80 g cukru
  • Łyżka cukru waniliowego
  • Duża szczypta cynamonu
  • Dodatkowo:
  • 1.2 kg śliwek węgierek

Jak przygotować?

  1. Masło pokrój na mniejsze kawałki.

  2. Wszystkie składniki ciasta umieść w misie robota, wymieszaj je używając mieszadła K. Zależy nam na uzyskaniu konsystencji „mokrego piasku”.

  3. Na dnie żaroodpornego naczynia (jednego lub wielu, w zależności czy przygotowujesz jeden duży deser czy kilka małych) ułóż przekrojone i pozbawione pestek śliwki.

  4. Posyp owoce kruszonką.

  5. Piecz około 35 minut, aż śliwki zaczną puszczać sok, a kruszonka się cudownie przyrumieni.

Komentarze

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany.

mariuszmikulinski

Jaka jest temperatura pieczenia? 180 C?

Trwa ładowanie...