Co kupić?
- 300 ml passaty pomidorowej
- 300 g mielonej wołowiny
- 300 g makaronu spaghetti
- 30 g tartego parmezanu
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 ząbek czosnku
- 1 mała cebula
- 0.5 łyżeczki suszonego tymianku
- 0.5 łyżeczki suszonego oregano
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
- świeża bazylia
Jak przygotować?
Na głębokiej patelni rozgrzej około 2 łyżki oliwy z oliwek.
Na rozgrzaną patelnię wrzuć czosnek i cebulę, a po chwili dodaj mięso, rozdrabniaj je np. widelcem, tak aby nie powstały grube mięsne grudki.
Do mięsa dodaj zioła oraz koncentrat. Całość podgrzewaj przez chwilę, dodaj passatę (przecier pomidorowy), gotuj na małym ogniu około 30 minut.
Makaron ugotuj al dente, podawaj go z sosem, serem, i bazylią.
Komentarze
czesio
We włoskiej kuchni nie ma czegoś takiego jak spaghetti bolognese, gdyż w Bolonii nie je się spaghetti, zaś w Neapolu nie przyrządza się potraw na sposób boloński.
amberxx
Pycha. Pierwszy raz wyszedł mi pyszny sos ❤️ Polecam. Ja dodałam łyżeczkę cukru bo był za kwaśny.
Sylwiam
Mam pytanie, często od sosu spaghetti oddziela mi się woda. Gdzie mogę popełniać błąd? Używałam wielu Passat i po nałożeniu na makaron oddziela się woda…
aniacichon
Sos musi być bardzo gęsty, pewnie niewystarczająco go zredukowałaś. Ten sos można gotować nawet 2 h tak naprawdę im dłużej tym lepiej.
Ania
Ale pięknie wygląda to spaghetti prawie jak w oliwie i papryce ! PYCHOTKA ! Oczy by jadły, mniam mniam
Anonim
Czy passata pomidorowa i przecier to to samo?
Adam
Mam wszystkie składniki spaghetti to moje ulubione danie, robie dzisiaj :)
Darek
robię dziś :)
dominika123
Pyszne . Zrobiłam dziś. Niestety bez bazyli Ale i tak było genialne
Agnieszka
Konkurs Same Pyszności! :)
monika93
Konkurs Same Pyszności!