ANIA STARMACH

Spaghetti carbonara

4Ilość osób
30 minCzas przygotowania
Ania Starmach

Delikatna i wyrazista. Tej carbonary musisz spróbować!

– Ania Starmach

Co kupić?

  • 4 szt jajek
  • 30 g tartego sera pecorino
  • 30 g tartego parmezanu
  • 200 g wędzonego boczku
  • 300 g makaronu spaghetti
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz

Jak przygotować?

  1. Spaghetti ugotuj al dente, po ugotowaniu odcedź, zachowaj jednak pół szklanki wody, w której gotował się makaron.

  2. Boczek pokrój w cienkie paseczki.

  3. Jajka rozbełtaj, wymieszaj z pecorino i parmezanem oraz odrobiną soli i pieprzu.

  4. Na rozgrzaną patelnię (średni ogień) wrzuć boczek, po kilku minutach, gdy mocno się zarumieni, dodaj makaron i wodę, która została po gotowaniu makaronu. Podgrzewaj całość kilka minut.

  5. Ściągnij patelnię z ognia, dodaj masę jajeczną, mieszaj szybko tak, aby jajka nie ścięły się na jajecznicę.

  6. Makaron przełóż na talerze (choć można jeść go też prosto z patelni). Podawaj z pietruszką.

Wskazówki:

Najlepiej sprawdzi się w tym daniu boczek pancetta.

Komentarze

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany.

Agnieszka

gdzies ogladalam ze prawdziwy wloski przepis to powinno uzywac sie tylko zoltek wlasnie dlatego zeby sie nie sciely jak jajecznica?
bardzo lubie carbonare z jajkami choc wielu uwaza ze jak carbonare to tylko ze smietanka – nawet w restauracjach. szok!

zwiatremwewlosach

Lekko zmodyfikowana wersja, ale równie pyszna! Tagliatelle carbonara :)
Konkurs Same pyszności!

Spaghetti carbonara

Tomasz Koziana

Mój ulubiony makaron :) Oczywiście z domowym wędzonym boczkiem i cebulką!

Spaghetti carbonara

Tomasz Koziana

Z domowym wędzonym boczkiem smakuje wyśmienicie!

Ania Starmach

oj tak!!!

Trwa ładowanie...