Co kupić?
- 4 szt jajek
- 30 g tartego sera pecorino
- 30 g tartego parmezanu
- 200 g wędzonego boczku
- 300 g makaronu spaghetti
- natka pietruszki
- sól, pieprz
Jak przygotować?
Spaghetti ugotuj al dente, po ugotowaniu odcedź, zachowaj jednak pół szklanki wody, w której gotował się makaron.
Boczek pokrój w cienkie paseczki.
Jajka rozbełtaj, wymieszaj z pecorino i parmezanem oraz odrobiną soli i pieprzu.
Na rozgrzaną patelnię (średni ogień) wrzuć boczek, po kilku minutach, gdy mocno się zarumieni, dodaj makaron i wodę, która została po gotowaniu makaronu. Podgrzewaj całość kilka minut.
Ściągnij patelnię z ognia, dodaj masę jajeczną, mieszaj szybko tak, aby jajka nie ścięły się na jajecznicę.
Makaron przełóż na talerze (choć można jeść go też prosto z patelni). Podawaj z pietruszką.
Komentarze
maciejkurowski
Wersja z guanciale. Wspaniała
primiceriusmaximus
Spaghetti carbonara nie zawiera ani pietruszki, ani – TYM BARDZIEJ – wędzonego boczku. Nie dodaje się również soli. Do carbonary używa się guanciale, czyli policzków wieprzowych, ewentualnie pancetty, a w najgorszym wypadku prociutto. Chodzi o to, żeby nie używać mięsa wędzonego. Nie rozumiem również dlaczego mam dodać "odrobinę" pieprzu. Słowo CARBONARA oznacza węgiel, więc pieprzu musi być DUŻO. Tradycyjnie dodaje się całe jajka, a nie tylko żółtka. Poza tym w tradycyjnym przepisie jest tylko peccorino, bez parmezanu. Mój Boże…..
Sielarne
Myślę, że Pani Ania Starmach wie o tej "tajemnej" carbonarowej wiedzy, którą próbujesz jej przekazać. Reakcję "Mój Boże…" to mam właśnie na takie komentarze i od razu przypomina mi się pasta i wywód, który wrzucam jako screen. Kuchnia to jest wariacja z tego, co jest łatwiej dostępne na danym rynku, kto jakie lubi smaki itp. Uwierz mi, że nasze Pho smakuje inaczej niż Pho w Wietnamie. I wiesz co? W jednym włoskim domu babcia robi carbonarę z pecorino zmieszaną z parmezanem, a druga nie. Ktoś w Turynie robi z podgardlami, a ktoś na południu z pancettą.
P.S. Jakiś czas temu dodałam Grana Padano i świat nie wybuchł. Naprawdę! Nikt tego nie sprawdza!
Lucjaserwatka
Ale że całe jajka? Nie tylko żółtka? Hmmm
Agnes28
Dziś robiłam pyszna carbonara… ??tylko trzeba uważać na odgrzewanie by nie zrobiła się z tego jajecznica…
Agnieszka
gdzies ogladalam ze prawdziwy wloski przepis to powinno uzywac sie tylko zoltek wlasnie dlatego zeby sie nie sciely jak jajecznica?
bardzo lubie carbonare z jajkami choc wielu uwaza ze jak carbonare to tylko ze smietanka – nawet w restauracjach. szok!
zwiatremwewlosach
Lekko zmodyfikowana wersja, ale równie pyszna! Tagliatelle carbonara :)
Konkurs Same pyszności!
Anonim
Mój ulubiony makaron :) Oczywiście z domowym wędzonym boczkiem i cebulką!
Anonim
Z domowym wędzonym boczkiem smakuje wyśmienicie!
Ania Starmach
oj tak!!!