ANIA STARMACH

Spaghetti carbonara

4Ilość osób
30 minCzas przygotowania
Ania Starmach

Delikatna i wyrazista. Tej carbonary musisz spróbować!

– Ania Starmach

Co kupić?

  • 4 szt jajek
  • 30 g tartego sera pecorino
  • 30 g tartego parmezanu
  • 200 g wędzonego boczku
  • 300 g makaronu spaghetti
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz

Jak przygotować?

  1. Spaghetti ugotuj al dente, po ugotowaniu odcedź, zachowaj jednak pół szklanki wody, w której gotował się makaron.

  2. Boczek pokrój w cienkie paseczki.

  3. Jajka rozbełtaj, wymieszaj z pecorino i parmezanem oraz odrobiną soli i pieprzu.

  4. Na rozgrzaną patelnię (średni ogień) wrzuć boczek, po kilku minutach, gdy mocno się zarumieni, dodaj makaron i wodę, która została po gotowaniu makaronu. Podgrzewaj całość kilka minut.

  5. Ściągnij patelnię z ognia, dodaj masę jajeczną, mieszaj szybko tak, aby jajka nie ścięły się na jajecznicę.

  6. Makaron przełóż na talerze (choć można jeść go też prosto z patelni). Podawaj z pietruszką.

Wskazówki:

Najlepiej sprawdzi się w tym daniu boczek pancetta.

Komentarze

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany.

Agnes28

Dziś robiłam pyszna carbonara… 😋😋tylko trzeba uważać na odgrzewanie by nie zrobiła się z tego jajecznica…

Agnieszka

gdzies ogladalam ze prawdziwy wloski przepis to powinno uzywac sie tylko zoltek wlasnie dlatego zeby sie nie sciely jak jajecznica?
bardzo lubie carbonare z jajkami choc wielu uwaza ze jak carbonare to tylko ze smietanka – nawet w restauracjach. szok!

zwiatremwewlosach

Lekko zmodyfikowana wersja, ale równie pyszna! Tagliatelle carbonara :)
Konkurs Same pyszności!

Spaghetti carbonara

Anonim

Mój ulubiony makaron :) Oczywiście z domowym wędzonym boczkiem i cebulką!

Spaghetti carbonara

Anonim

Z domowym wędzonym boczkiem smakuje wyśmienicie!

Ania Starmach

oj tak!!!

Trwa ładowanie...