ANIA STARMACH

Spaghetti carbonara

4
Ilość osób
30 min
Czas przygotowania
Ania Starmach

Delikatna i wyrazista. Tej carbonary musisz spróbować!

– Ania Starmach

Co kupić?

  • 4 szt jajek
  • 30 g tartego sera pecorino
  • 30 g tartego parmezanu
  • 200 g wędzonego boczku
  • 300 g makaronu spaghetti
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz

Jak przygotować?

  1. Spaghetti ugotuj al dente, po ugotowaniu odcedź, zachowaj jednak pół szklanki wody, w której gotował się makaron.

  2. Boczek pokrój w cienkie paseczki.

  3. Jajka rozbełtaj, wymieszaj z pecorino i parmezanem oraz odrobiną soli i pieprzu.

  4. Na rozgrzaną patelnię (średni ogień) wrzuć boczek, po kilku minutach, gdy mocno się zarumieni, dodaj makaron i wodę, która została po gotowaniu makaronu. Podgrzewaj całość kilka minut.

  5. Ściągnij patelnię z ognia, dodaj masę jajeczną, mieszaj szybko tak, aby jajka nie ścięły się na jajecznicę.

  6. Makaron przełóż na talerze (choć można jeść go też prosto z patelni). Podawaj z pietruszką.

Wskazówki:

Najlepiej sprawdzi się w tym daniu boczek pancetta.

Pobierz przepis

Komentarze

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany.

zwiatremwewlosach

Lekko zmodyfikowana wersja, ale równie pyszna! Tagliatelle carbonara :)
Konkurs Same pyszności!

Spaghetti carbonara

Tomasz Koziana

Mój ulubiony makaron :) Oczywiście z domowym wędzonym boczkiem i cebulką!

Spaghetti carbonara

Tomasz Koziana

Z domowym wędzonym boczkiem smakuje wyśmienicie!

Ania Starmach

oj tak!!!

Trwa ładowanie...