Co kupić?
- 4 szt jajek
- 30 g tartego sera pecorino
- 30 g tartego parmezanu
- 200 g wędzonego boczku
- 300 g makaronu spaghetti
- natka pietruszki
- sól, pieprz
Jak przygotować?
Spaghetti ugotuj al dente, po ugotowaniu odcedź, zachowaj jednak pół szklanki wody, w której gotował się makaron.
Boczek pokrój w cienkie paseczki.
Jajka rozbełtaj, wymieszaj z pecorino i parmezanem oraz odrobiną soli i pieprzu.
Na rozgrzaną patelnię (średni ogień) wrzuć boczek, po kilku minutach, gdy mocno się zarumieni, dodaj makaron i wodę, która została po gotowaniu makaronu. Podgrzewaj całość kilka minut.
Ściągnij patelnię z ognia, dodaj masę jajeczną, mieszaj szybko tak, aby jajka nie ścięły się na jajecznicę.
Makaron przełóż na talerze (choć można jeść go też prosto z patelni). Podawaj z pietruszką.
Komentarze
maciejkurowski
Wersja z guanciale. Wspaniała
primiceriusmaximus
Spaghetti carbonara nie zawiera ani pietruszki, ani – TYM BARDZIEJ – wędzonego boczku. Nie dodaje się również soli. Do carbonary używa się guanciale, czyli policzków wieprzowych, ewentualnie pancetty, a w najgorszym wypadku prociutto. Chodzi o to, żeby nie używać mięsa wędzonego. Nie rozumiem również dlaczego mam dodać "odrobinę" pieprzu. Słowo CARBONARA oznacza węgiel, więc pieprzu musi być DUŻO. Tradycyjnie dodaje się całe jajka, a nie tylko żółtka. Poza tym w tradycyjnym przepisie jest tylko peccorino, bez parmezanu. Mój Boże…..
Sielarne
Myślę, że Pani Ania Starmach wie o tej "tajemnej" carbonarowej wiedzy, którą próbujesz jej przekazać. Reakcję "Mój Boże…" to mam właśnie na takie komentarze i od razu przypomina mi się pasta i wywód, który wrzucam jako screen. Kuchnia to jest wariacja z tego, co jest łatwiej dostępne na danym rynku, kto jakie lubi smaki itp. Uwierz mi, że nasze Pho smakuje inaczej niż Pho w Wietnamie. I wiesz co? W jednym włoskim domu babcia robi carbonarę z pecorino zmieszaną z parmezanem, a druga nie. Ktoś w Turynie robi z podgardlami, a ktoś na południu z pancettą.
P.S. Jakiś czas temu dodałam Grana Padano i świat nie wybuchł. Naprawdę! Nikt tego nie sprawdza!
Lucjaserwatka
Ale że całe jajka? Nie tylko żółtka? Hmmm
Agnes28
Dziś robiłam pyszna carbonara… 😋😋tylko trzeba uważać na odgrzewanie by nie zrobiła się z tego jajecznica…
Agnieszka
gdzies ogladalam ze prawdziwy wloski przepis to powinno uzywac sie tylko zoltek wlasnie dlatego zeby sie nie sciely jak jajecznica?
bardzo lubie carbonare z jajkami choc wielu uwaza ze jak carbonare to tylko ze smietanka – nawet w restauracjach. szok!
zwiatremwewlosach
Lekko zmodyfikowana wersja, ale równie pyszna! Tagliatelle carbonara :)
Konkurs Same pyszności!
Anonim
Mój ulubiony makaron :) Oczywiście z domowym wędzonym boczkiem i cebulką!
Anonim
Z domowym wędzonym boczkiem smakuje wyśmienicie!
Ania Starmach
oj tak!!!