Co kupić?
- Spód
- 400 g ciasteczek typu „Oreo”
- 100 g rozpuszczonego masła
- Masa
- 500 g rabarbaru
- 200 g serka mascarpone
- 100 g cukru
- 300 ml śmietanki kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki wody
- mięta do dekoracji
Jak przygotować?
- Spód
Ciasteczka zmiksuj w robocie kuchennym na „piasek”.
. Schładzaj w lodówce przez minimum 40 minut.
- Masa
(polecam użycie podłużnej prostokątnej formy).
Na patelnię wlej wodę i cukier. Podgrzewaj, aż cukier zacznie się karmelizować, wtedy dodaj rabarbar.
Rabarbar ściągnij z patelni i ostudź.
Śmietankę ubij, dodaj mascarpone i cukier puder,
Komentarze
kamilabaldyga-kwiatkowska
Ten przepis uratował mnie, kiedy w upał musiałam upiec ciasto?.
Wioleta
a czy rabarbar mam obierać z włókien ?
dominika123
Mm mm jutro będę robić
Maria
Tak wyszło, jest pyszne :)
Ania Starmach
:))) bardzo się cieszę! pycha!
Maria
Jutro będę robiła :) dam znać jak wyszło :)
Asia
Wygląda ekstra! Pędzę na zakupy :)
Ania Starmach
koniecznie!! ;)
isztarr
Pysznie wyglada ta TARTA ? Mam tylko pytanie czy rabarbar przygotowany w takiej formie nie ciągnie sie, nie czuć włókien itp. Tak przy okazji będzie można drukować przepisy z fotografią np ciasta?
Ania Starmach
trzeba odpowiednio wyczuć moment ściągnięcia z patelni, żeby już był miękki ale jeszcze się nie rozpadał! Jeśli masz wątpliwości zawsze możesz pokroić rabarbar w tradycyjne talarki, smak pozostanie ten sam tylko wygląd się zmieni! ;)
Aneta
Mmmm…brzmi smakowicie! ? będę robić!
Ania Starmach
koniecznie!!! ;)))