Co kupić?
- Ciasto
- 200 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 50 g cukru pudru
- 1 łyżka zimnej wody
- 1 żółtko
- szczypta soli
- Farsz
- 70 ml soku tłoczonego z jabłek
- 50 g cukru
- 8 jabłek
- 0.5 sok z połówki cytryny
- 1 laska wanilii
- 1 duża szczypta cynamonu
- Dodatkowo
- 3 łyżki dżemu morelowego lub cukier puder do posypania
Jak przygotować?
Aby przygotować ciasto, mąkę przesiej na stolnicę.
Jeśli będzie „za suche” możesz dodać trochę zimnej wody. Ciasto owiń w folię i wstaw na min. 1 godzinę do lodówki.
(wielkość kostki nie ma znaczenia).
, dodaj sok tłoczony z jabłek, dodaj cukier, sok z cytryny, cynamon i rozkrojoną laskę wanilii.
Jabłka gotuj na niewielkim ogniu, aż zamienią się w jabłkowy mus.
Ciasto rozwałkuj, przełóż do formy na tartę (wysmarowanej masłem i obsypanej mąką).
przez 15 minut w 170 stopniach, następnie bez obciążenia 10 minut.(tak, aby lekko nachodziły na siebie, tworząc okręgi).
Piecz przez 20–30 minut w temperaturze 170 stopni.
Jeśli chcesz, aby wierzchnia warstwa owoców ładnie się błyszczała jeszcze gorące jabłka
(lub innym o jasnym kolorze).Jeśli nie smarujesz jabłek dżemem, po ostudzeniu ciasto podawaj posypane cukrem pudrem.
Komentarze