Co kupić?
- Ciasto
- 175 g mąki pszennej
- 75 g masła
- 40 g cukru pudru
- 2 żółtka
- szczypta soli
- Farsz
- 6 jabłek (twardych i kwaśnych)
- 4 łyżki masła
- 4 łyżki cukru
Jak przygotować?
Wyrabiaj, aż ciasto zlepi się w kulkę. Jeśli będzie „za suche” możesz dodać trochę zimnej wody. Ciasto owiń w folię i wstaw na min. 1 godzinę do lodówki.
Na gorącą patelnię wsyp cukier. , wtedy dodaj masło, wymieszaj. Do powstałego karmelu wrzuć jabłka, gotuj je około 10–15 minut, aż zmiękną.
Formę do tarty o średnicy 25 cm, wyłóż papierem do pieczenia, na jej spód wylej jabłka z karmelem z patelni, przykryj je rozwałkowanym ciastem. Jego brzegi zawiń do środka, tak aby jabłka i sos „nie uciekły”.
Piecz około 25 minut w temperaturze 190 stopni.
Gdy ciasto będzie gotowe, połóż duży talerz na wierzchu formy do tarty i obróć ją, tak aby na talerzu znajdowała się tarta z jabłkami na górze.
Komentarze
Robert
Z podanych skłądnikow i proporcji nigdy nie wyjdzie tarta tatin, gdyz jabłka w takim towarzystwie nigdy nie otoczą się karmelem. Znawcy kuchni od razu zauważą ze brakuje tu jednego składnika, podstawowego, który może doprowadzi ten przepis do sukcesu.
agapanda
Pierwszy raz robiłam z tego przepisu, szybka , pyszna i łatwa co najważniejsze dla mnie, z lodami płace lizać
Ulcia
Tarta jest przepyszna! Znika z talerza w mgnieniu oka :)
aviatorka
Właśnie zrobiłam i…. Nie mogę przestać jeść ??? ratunku!!! Pyszne!!! ?
Aleksandra
Czy może Pani polecić gotowe ciasto francuskie z konkretnej firmy? Szukałam i niestety nie znalazłam takiego dobrej jakości.
monika93
Konkurs Same pyszności!