Co kupić?
- 200 g kurek
- 100 g koziego sera
- 150 g śmietany 18%
- 4 arkusze ciasta filo
- 3 plastry szynki dojrzewającej
- 3 jajka
- 3 łyżki masła
- sól, pieprz
Jak przygotować?
Dwie łyżki masła rozpuść, posmaruj nim arkusze ciasta i zlep ze sobą (mamy uzyskać arkusz 4-warstwowy).
Ciasto podziel na sześć kwadratów i przełóż je do foremek o wymiarach 12 cm.
Łyżkę masła wrzuć na rozgrzaną patelnię, dodaj kurki, smaż przez kilka minut, wyłóż na spody z ciasta.
Kurki posyp szynką pokrojoną w paseczki i pokruszonym serem.
Jajka wymieszaj ze śmietaną, dodaj odrobinę soli i pieprzu.
Nałóż na kurki masę.
Tarty zapiekaj około 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Komentarze
Marta
Czy zamiast sera koziego można użyć np. feta? A zamiast ciasta filo – francuskie? Wyglądają smakowicie :)