ANIA STARMACH

Ucierane ciasto pomarańczowe

10Ilość osób
60 minCzas przygotowania
Wspomóż się robotem
Wegetariańskie
Ania Starmach

Uwielbiam ucierane ciasta :) Po pierwsze i najważniejsze: za smak, a po drugie za prosty i szybki przepis. Przekonajcie się :)

– Ania Starmach

Co kupić?

  • 200 g miękkiego masła
  • 150 g drobnego cukru do wypieków
  • 170 g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 40 g skrobi ziemniaczanej
  • 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 ml soku pomarańczowego (świeżo wyciśniętego) + skórka z 1 pomarańczy
  • Dodatkowo:
  • cukier puder lub lukier do polania

Jak przygotować?

  1. W robocie za pomocą mieszadła elastycznego utrzyj masło z cukrem.

  2. Gdy masa się napowietrzy dodawaj na przemian: jajka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sok i skórkę, mąkę ziemniaczaną.

  3. Gotową masę przelej do foremki keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.

  4. Ciasto piecz około 40- 50 minut w 170 stopniach.

  5. Gotowe ciasto posyp cukrem pudrem lub polej lukrem, możesz je też udekorować plastrami pomarańczy.

Komentarze

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany.
Nikt jeszcze nie skomentował tego przepisu.
Trwa ładowanie...